Ha EU-ból adószámmal vásárolok neten ÁFA mentesen, akkor van bármi kötelességem?
Egyes EU-s webshopokban van olyan lehetőség, hogy megadok egy közösségi adószámot, az eladó az adott cég nevére állítja ki a számlát és ilyenkor ÁFA teljesen lejön a végösszegből.
A kérdésem, hogy ha így vásárolok, van bármi kötelességem? Szóval esetleg köteles vagyok-e a számlát leadni a könyvelőnek?
De mi van, ha nem adom le a számlát, hanem dobom a kukába, mert a vásárolt termék nem passzol a vállalkozáshoz (pl. cipő)? Ez adócsalásnak számít, lehet valami következménye?
Ha igen le lehet ezzel bukni, kibukik ez valahol, hogy én így rendeltem a neten és nem számoltam el a számlát?
Köszönöm a válaszodat!
És csak elméletben kérdezem, hogy mi van akkor, ha kinézek a netről egy szomszédos céget és annak a nevét és közösségi adószámát adom meg vásárláskor, hogy az olcsóbb árat számítsa fel a webshop?
Akkor elvileg a megadott cég kerülhet bajba, ha kibukik a dolog, igaz? De ők meg széttárják a kezüket, hogy kérem nekünk semmi közünk ehhez a számlához, mi nem rendeltünk semmit ebből a webshopból, nem igaz?
Amúgy a webshop azt írja, hogy ha meg tudunk adni közösségi adószámot, akkor az ÁFA nélküli árakon lehetséges a vásárlás. Azt sehol nem írják le, hogy a megadott adószám a saját cégemé kell legyen. Tehát akkor úgy gondolom bármilyen adószámot megadhatok nekik, hogy hozzájussak az olcsóbb árakhoz, hisz nekik csak egy adószám kell, nem igaz?
Ugye most hülyéskedsz? Bűncselekmény?
Foglaljuk össze. Van egy külföldi webshop, ahol kinézek egy 120 eurós okostelót. A webshopban fel van tüntetve, hogy ha megadok egy közösségi adószámot, akkor ÁFA nélkül vásárolhatok náluk. Nyilván senki sem ellensége a saját pénzének, ezért kinézek egy adószámot, azt megadom nekik és megveszem a telót 100 euróért.
Spóroltam 20 eurót és ezzel senkit nem károsítottam meg egy fillérrel sem! Hol itt a bűncselekmény? Elég durva, ha ezért a 20 eurós spórólásért lecsukhatnának valakit!
Ha konkrétan lopnék valakitől 20 eurót, ami tényleg megkárosítás, tudtommal még az sem számítana bűncselekménynek mert 50.000 Ft alatt van! És akkor szerinted meg ha beírok a böngészőm egyik sorába egy számsorozatot, amivel spórolni tudok 20 eurót, azzal meg szerinted bűncselekményt követek el???
Nem értem, akkor a webshop is miért reklámozza, hogy adjak meg egy adószámot az olcsóbb árakért, ha ez tényleg bűncselekmény lenne. Akkor ők meg felbújtanak bűncselekményre, vagy mi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!