Kinek milyen ÁFA kulccsal kell számláznom? (privát vagy k. adószámmal rendelkezőknek, különböző országokba)
A kérdésem kicsit bővebben :
Egy magyar cég egy weboldalt üzemeltet(német domainen és német szerveren, jórészt német ügyfeleknek (privát és üzleti ügyfelek) De egyéb európai (szintén privát ill. üzleti) ügyfelekkel is számolnunk kell . Az oldalon járművek hirdetésre van lehetőség, különböző méretű csomagjaink vannak, vagy lehetőség a hirdetések kiemelésére, banner-reklámra. A cég kézzel fogható terméket nem forgalmaz csak szolgáltatást (hirdetési csomagok.stb..)
Mely ÁFA-kulcsok alapján kell számlázni privát illetve céges ügyfelek számára? Figyelembe kell venni az ő tartózkodási helyüket ..stb.. Most érkeztünk el a számlázás autómatizálásához, kialakításához, s fontos lenne "tényleg" tisztába lenni a dolgokkal. Több forrásból több választ kaptam.
Az egyik könyvelő ezt mondja a másik pedig azt. A NAV válaszára még várunk. Valaki szerint távszolgáltatás, s a szolgáltatást igénybevevő tartózkodási helyén érvényes kulcsokat kell figyelembe vennem, van aki azt mondja hogy távszolgáltatás de a teljesítés itt történik s a mi 27-es kulcsunkkal kell számlázni... Sóval teljes a káosz. Aki tud kérem segítsen.
Köszönöm szépen!
Magyarországon bejegyzett cég, melynek nincs(!) kinti telephelye, külföldi, EU-n belüli ügyfeleknek kétféle számlát állíthat ki:
- céges vevőnek számlaként THK-s számlát, ekkor előzetesen be kell kérni a vevő eu-s adószámát és ezt a vies rendszeren ellenőrizni, az ellenőrzést kinyomtatva a számla mögé tenni
- magán vevőnek számlaként magyar ÁFA-kulcsos számlát.
Ha van kinti telephelyed, ami bizonyos forgalom után kötelező, akkor a kinti ÁFA-kulcsok alapján kell számlázni.
Meg tudom erősíteni, hogy ebben a témában elég nagy homály van: nekem is mást mondott a könyvelőm és mást a NAV.
4,5-ös, tudnál nekem segíteni:
- ha interneten árulok kézzelfogható terméket Magyarországról külföldre, egyéni vállalkozóként, ÁFA mentesen, akkor:
-kell-e közösségi adószám
-és kell-e áfás számlát kiállítanom - hiszen ÁFA mentes vagyok? Vagy elég csak egy sima magyar számlát kiállítani (esetleg az adott ország nyelvén is ráírva a tételt)?
Előre is köszönöm, ha válaszolsz :-)
Kérdező, megtennéd, hogy majd beírod, mit válaszolt a NAV? Köszi :-)
Köszönöm a válaszokat, akkor elméletileg külföldi üzleti partnereinknek netto-s számlát állítok ki (függetlenül attól hogy rendelkeznek-e közösségi adószámmal?)
Illetve a privát vásárlóknak a magyarországi 27%-os áfakulccsal terhelten.
Ha van fejlemény ill. válasz a navtól akkor jelentkezem.
Nem, olvasd el újra, mit írtam: céges vevőnek számlaként THK-s számlát, ekkor előzetesen be kell kérni a vevő eu-s adószámát és ezt a vies rendszeren ellenőrizni, az ellenőrzést kinyomtatva a számla mögé tenni.
Tehát: akkor írhatsz a külföldi üzleti partnereknek ahogy te írod, nettó számlát (dehogy nettó, ÁFA-ként azt kell feltüntetni, hogy THK, plusz a vonatkozó hivatkozást, ezekben kérd a könyvelőd segítségét, csináljon ő is valamit), ha rendelkezik közösségi adószámmal, amit a vies rendszerben előzetesen ellenőrzöl és az ellenőrzés eredményét a számla mögé csatolod nyomtatva.
7-es, köszönöm szépen a választ (6-os)
most már csak azt nem tudom: egyéni vállalkozóként magánszemélynek árusítás esetén kell-e nekem közösségi adószám? Mert nincs... kértem, de nem adott az okmányirodán a nő. Aztán meg hallottam olyant - lehet, lükeség - hogy a magyar adószámom az, csak valamit elé kell még írni/tenni?
Na jó, ezt még nem kérdeztem meg eddig senkitől, bocs :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!