Most akkor tartozásom van?
Lekérdeztem online az adószámlámat ahol a "Hátralék információ" részben azt írja hogy: "Adószámlája hátralékos adónem(ek)et tartalmaz, amelyet 17-es átvezetési és kiutalási kérelem benyújtásával, illetve bankkártyás fizetéssel rendezhet!"
A lekérdezésben pedig:
Adózói tartozás 43205Ft
Adózói többlet 43205Ft
Ügyfél összesen 0 Ft adózói egyenleg
Ebbol letétszámlák összesen (912,945,954,961) 0 Ft adózói egyenleg
Én pedig befizettem ezt az összeget, most akkor mi van?
ja de úgy látom neked nem megy, mert ahogy leírtam hogy a "Hátralék információ" részben azt írja hogy: "Adószámlája hátralékos adónem(ek)et tartalmaz, amelyet 17-es átvezetési és kiutalási kérelem benyújtásával, illetve bankkártyás fizetéssel rendezhet!"
most hiába írja hogy egyenleg 0, ha közben azt mondja hogy tartozásom van
Az adószámlán adónemenként vannak kategórizálva a fizetnivalók és a befizetések.
Bal oldalon az előírt kötelezettségek esedékesség szerint, jobb oldalon a hozzá kötődő befizetések, vagy átvezetések, kiutalások, szintén annak megtörténte szerinti dátummal.
Ha az egyik adónemen túlfizetésed van, tehát egyenlege többletet mutat, míg a másikon hátralékod van, tehát egyenlege tartozást mutat, akkor az adószámlád "hátralékos", hiába nulla az adózói egyenleged.
Erre van a jelzés, hogy átvezetéssel rendezheted ezt a kettősséget. Átvezetni a 17-es nyomtatványon lehet. Ez azt jelenti, hogy az túlfizetéses adónemről átvezettetheted a hátralékos adónemre a szükséges összeget. Így tényleg nullára fut ki a számlák egyenlege.
Átvezetést hivatalból is csinálhat a NAV, de azt hiszem, csak végrehajtási szakban, valamint van olyan adónem, amelyről ők sem vezethetnek át, hiába van rajta túlfizetés. Például az ÁFA-ról sem tehetik mindig meg.
Amíg nem vezetteted át a szükséges összeget, addig hátralékos marad az adószámlád ebben a szituban.
De ha átvezetés helyett befizetted, akkor viszont tényleg túlfizetésben leszel.
Ha mégis kellene a befizetett összeg, akkor szintén a 17-es nyomtatvány kitöltésével visszaigényelheted azt. Általában 30 nap alatt fut át a rendszeren, addig várni kell rá, hogy megérkezzen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!