Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mit tud csinálni a NAV?

Mit tud csinálni a NAV?

Figyelt kérdés

Nem egy helyről hallottam az utóbbi időben, hogy egy adott válallkozónak (aki amúgy nem állami megrendelésekből élt) megromlott a kapcsolata valami “fejessel” a kormányban és ráküldték a cégeire a NAV-ot. Nem teljesen értem, hogy mégis meddig tud elmenni a NAV, milyen hatasköre van? Hogy képesek megszorongatni egy vállalkozást a gyakorlatban, ha az adott vállalkozás az utolsó ÁFA-számlával is el tud számolni?

(UI:határozottan nem politikai vélményre vagyok kíváncsi, hanem a NAV hatalmára lényegében)

2017. okt. 12. 17:25
 1/5 anonim ***** válasza:
92%

"Valamit úgy is találunk" - ezzel a mottóval indulnak az ügynek. És szinte mindenkinél fognak is találni valamit - ami nem is rosszindulatból hanem rossz könyvelő, jogász vagy feledékenység miatt történt...

Bevett gyakorlat amúgy, Obama is ezt csinálta az IRS-szel.

2017. okt. 12. 17:37
 2/5 A kérdező kommentje:
Az érthető, hogy találnak hibákat, de ilyen kisebb könyvelési hibákat találva hogy lehet tönkretenni egy nagyobb céget? Nyilván az első eset után még jobban figyelnek a könyvelésre, hogy ne szorongathassa meg őket az adóhatóság.
2017. okt. 12. 18:03
 3/5 anonim ***** válasza:
80%

Eszméletlen sok nem egyértelmű szabály van.

Most a legújabb, hogy névvel kérsz állásfoglalást, leírják, mit gondolnak, a végére odabiggyesztik, hogy de ez nem kötelezi őket semmire...

MAjd behívnak ellenőrzésre, és homlokegyenest az ellenkezőjét várják, mint amit tanácsoltak és te meg is csináltad...

2017. okt. 12. 18:38
 4/5 anonim ***** válasza:
1, nem kell rossz könyvelőnek lenni hozzá. Sajnos a jókat is lazán büntetik gumiszabályok miatt.
2017. okt. 12. 18:39
 5/5 anonim ***** válasza:

Így van: nem kell mindig mindent a könyvelőkre kenni, hiszen nagyon sok olyan jogszabály van, amelyet szerintem már szándékosan úgy fogalmaztak meg, hogy lehet így is, lehet úgy is értelmezni, és ebből lesz a "nyuszi-pofozás": ha van sapka azért, ha nincs akkor amazért.

Másrészt olyan kemények az adózási feltételek, hogy szinte nincs is vállalkozás, amelyik ne próbálna meg költségként elszámolni 1-2 olyan tételt, amelyik nem biztos, hogy kizárólag a vállalkozás érdekében merült fel. Ha ezeket kiszórja az ellenőrzés, és bolhából csinál elefántot... késedelmi pótlékkal, büntetéssel együtt bizony szép összeget tudnak kanyarítani.

2017. okt. 13. 07:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!