Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kell adóznom ha eladtam egy...

Kell adóznom ha eladtam egy házat?

Figyelt kérdés

Az év elején eladtam az öcsémmel együtt egy házat. 20 millió Ft alatti házról van szó, amelyet örököltünk.

Azt hallottam, hogy a ház árából le kell majd adóznunk valamennyit, mert ez vagyonszerzésnek minősül. Ez igaz?

Valamint van még egy olyan dolog, hogy ebből a pénzből ha X összeget a már meglévő ingatlanomra költök (lakásfelújítás, építkezés) akkor várhatóan kevesebbet kell adózni, tehát ha a számlákat benyújtom majd, akkor nem kell adózni annyit.

Hogy is van ez?

2010. máj. 26. 15:13
 1/5 anonim ***** válasza:

Igen kell adózni,de megvan ,hogy mennyit,és milyen háznál..

Pl: Ha tulajdonodban van az ingatlan ha jól emlékszem 10 éve akkor jóval kevesebb adót kell fizetned,mint ennél kevesebb idejű ingatlannál.Ha 15 éve a tied,és így adod el ,akkor nem kell semmi adót fizetni.Ha eladod az ingatlant,és a pénzt szintén ingatlanba fekteted (vagyis ingatlant veszel)akkor szintén nem kell adózni.ha viszont csak beleteszed a már meglévő ingatlanba(felújítás,tatarozás)akkor valamennyit kell adózni..de ezt pontosan meg tudja neked egy ügyvéd mondani..

Tanácsolom,hogy írj a jogiforum.hu oldalra,tt vannak ügyvédek,jogászok akik tudják a pontos választ.

2010. máj. 26. 15:25
 2/5 anonim ***** válasza:

5 éven túl szerezett tulajdonjog után nem kell adózni. Tehát attól függ, mikor örökölted. Ha 5 éven belül történt, akkor 25% személyi jövedelemadót kell fizetni utána, de a hagyatéki tárgyaláson meghatározott érték és az eladási ár különbözete alapján. Én úgy tudom, az adót nem lehet csökkenteni másik lakással kapcsolatosan, csak az illetékeket.

Persze legjobb erről egy adó-vagy ingatlan szakértőt megkérdezni.

2010. máj. 27. 12:30
 3/5 anonim ***** válasza:

ma 12:30.nak..

Nem jól tudod,mert én tavaly adtam el a házamat ami csak 8 évig volt a tulajdonomban...(váltunk így felesbe ment az összeg) A volt férjem a pénzt ingatlanba fektette vagyis vett magának egy házat,így ő semmit nem adózott.Én viszont nem vettem semmit belőle nekem kellett fizetni...

2010. máj. 27. 13:07
 4/5 anonim ***** válasza:

Nos, a szabályok földi halandó számára igen kuszák, de itt talán pontosabb infóhoz juthatunk:

[link]

Egyébként ebben is így szerepel:

"A szerzés évét követő ötödik évtől a lakóingatlan eladásából származó jövedelem adómentes"

2010. máj. 27. 14:23
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

2009-ben került a tulajdonunkba, akkor örököltük. Tehát nem telt el 5 év.

2010. máj. 27. 14:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!