Kell adóznom ha eladtam egy házat?
Az év elején eladtam az öcsémmel együtt egy házat. 20 millió Ft alatti házról van szó, amelyet örököltünk.
Azt hallottam, hogy a ház árából le kell majd adóznunk valamennyit, mert ez vagyonszerzésnek minősül. Ez igaz?
Valamint van még egy olyan dolog, hogy ebből a pénzből ha X összeget a már meglévő ingatlanomra költök (lakásfelújítás, építkezés) akkor várhatóan kevesebbet kell adózni, tehát ha a számlákat benyújtom majd, akkor nem kell adózni annyit.
Hogy is van ez?
Igen kell adózni,de megvan ,hogy mennyit,és milyen háznál..
Pl: Ha tulajdonodban van az ingatlan ha jól emlékszem 10 éve akkor jóval kevesebb adót kell fizetned,mint ennél kevesebb idejű ingatlannál.Ha 15 éve a tied,és így adod el ,akkor nem kell semmi adót fizetni.Ha eladod az ingatlant,és a pénzt szintén ingatlanba fekteted (vagyis ingatlant veszel)akkor szintén nem kell adózni.ha viszont csak beleteszed a már meglévő ingatlanba(felújítás,tatarozás)akkor valamennyit kell adózni..de ezt pontosan meg tudja neked egy ügyvéd mondani..
Tanácsolom,hogy írj a jogiforum.hu oldalra,tt vannak ügyvédek,jogászok akik tudják a pontos választ.
5 éven túl szerezett tulajdonjog után nem kell adózni. Tehát attól függ, mikor örökölted. Ha 5 éven belül történt, akkor 25% személyi jövedelemadót kell fizetni utána, de a hagyatéki tárgyaláson meghatározott érték és az eladási ár különbözete alapján. Én úgy tudom, az adót nem lehet csökkenteni másik lakással kapcsolatosan, csak az illetékeket.
Persze legjobb erről egy adó-vagy ingatlan szakértőt megkérdezni.
ma 12:30.nak..
Nem jól tudod,mert én tavaly adtam el a házamat ami csak 8 évig volt a tulajdonomban...(váltunk így felesbe ment az összeg) A volt férjem a pénzt ingatlanba fektette vagyis vett magának egy házat,így ő semmit nem adózott.Én viszont nem vettem semmit belőle nekem kellett fizetni...
Nos, a szabályok földi halandó számára igen kuszák, de itt talán pontosabb infóhoz juthatunk:
Egyébként ebben is így szerepel:
"A szerzés évét követő ötödik évtől a lakóingatlan eladásából származó jövedelem adómentes"
Köszönöm a válaszokat.
2009-ben került a tulajdonunkba, akkor örököltük. Tehát nem telt el 5 év.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!