Melyik a törvényes? Részvényt örököltem. De már eladtam. Ezután a haszon után kell adóznom. Többi lent.
Én úgy gondolom hogy a hagyatéki végzés napjával kerül a nevemre és az a bekerülési ár!
De a brókercég pedig apám halála napját tekinti bekerülési napnak!
a 2 között fél év különbség van. És kb 25-30 ezer ft múlik rajta. melyik a jogos? amikor a nevemre került vagy a halál napja????
www.jogiforum.hu
de véleményem szerint az a nap, amikor a nevedre kerül
A 2000. évi C. törvény szerint:
47. § (2) A bekerülési (beszerzési) érték részét képezi - az (1) bekezdésben felsoroltakon túlmenően - az eszköz beszerzéséhez szorosan kapcsolódó
a) illeték [vagyonszerzés (ajándék, öröklés, adásvétel, csere után járó) illetéke],
Ezek alapján szerintem egyértelmű, hogy a hagyatéki végzés a kiindulópont, mivel az illeték miatt csak így van értelme, de ettől még könnyen lehet, hogy csak perrel tudod kikényszeríteni az igazadat. Azért ez mindenesetre egy jó támpont.
A Ptk. szerint nem így van. És ő az erősebb.
673. §
(1) Az öröklés az örökhagyó halálával nyílik meg.
(2) Az örökös az öröklés megnyíltával a hagyatékot, illetőleg annak neki jutó részét vagy meghatározott tárgyát (örökség) - elfogadás vagy bármely más jogcselekmény nélkül - megszerzi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!