2,5 éve örököltem egy házat, ami akkor 5,5m ft-ot ért. Most eladnánk 6,5m-ért! így mennyi lenne a szja amit fizetnem kéne?
A különbözet a SZJA alapja, de az 5,5 MFt-hoz hozzá kell tenni a költségeket: örökösödési illeték, közjegyzői dij, ha volt valamilyen ráfordítás és számlával igazolt (bármi lehet,csak legyen róla számla)
Tehát a 6,5 ből kivonod az 5,5+költségek, a különbözet amortizációs értéke az adó alapja, ami után befizeted az idén a fizetéseddel együtt kiszámolt megfelelő % jövedelemadót, jövőre a 16 %-ot, attól függ, hogy az eladás mikor jött létre. (idén vagy jövőre fog)
Mivel mindkét esetben az éves jövedelem a munkabér és ez lesz együtt az adó alapja érdemes kivárni a jövő évi eladást.
Feltételezem a szerzés/öröklés 2008-ban történt, akkor az nem év. a 2009 és 2010-es év számit az 5 éves határ szerint 2 évnek az amortizáció szempontjából, így a különbözet (már a költségekkel csökkentett!) 90 %-a az adó alapja.
Ha nem volt elég világos, akkor összeszedem mégegyszer.
Mégegyszer:
6.5 Mft
- 5,5 MFt
- költségek
Y összeg = az adó alap 2011-ben az ADÓ = Yx25%
nem kerül más bevétellel összevonásra
(az összevonás 2008 előtt volt, bocsánat ezt eltévesztettem)
"én úgy tudom,hogy édesapám miatt aki ugye az özvegy kevesebbet kell adózni"
Neked a te tulajdonrészed után kell adózni. Nem derül ki, hogy édesapád milyen minőségben részes az ingatlanban. Ha csak haszonélvező, akkor a haszonélvezeti jog arányában adóznia kell neki is. A haszonélvezeti jog aránya az életkorától függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!