Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Be kell vallanom az ÁFÁ-t...

Be kell vallanom az ÁFÁ-t ilyenkor?

Figyelt kérdés

Közösségi adószámmal rendelkező, alanyi adómentes magánszemély vagyok, szolgáltatást nyújtok Közösség-beli partnernek, aki szintén rendelkezik közösségi adószámmal.

Közösségi ügyletekben nem járhatok el alanyi mentes minőségemben, viszont esetemben fordított adózás érvényesül, így a szolgáltatás igénybevevője fizeti az áfát. Kvázi áfa fizetési kötelezettségem nem keletkezik tehát.

Kell-e ebben az esetben havonta benyújtanom 1765-ös, és 17A60-as összesítő űrlapot?

(A NAV információs füzete szerint csak 17A60-at kellene, de annak a kitöltési útmutatója azt írja, hogy a végösszeg meg kell egyezzen a 1765-ös végösszegével.)

2017. jún. 24. 12:47
 1/5 anonim ***** válasza:
Könyvelő
2017. jún. 24. 13:03
 2/5 anonim ***** válasza:
azért nem keletkezik áfa-fizetési kötelezettséged, mert a közösségi beszerzés után fizetendő és levonható is keletkezik, ami ugye nullára jön ki. De be kell vallanod.
2017. jún. 24. 13:21
 3/5 A kérdező kommentje:
Nincs semmilyen közösségi beszerzés, szolgáltatást nyújtok határon túli, Közösségen belüli államban letelepedett cégnek, így a teljesítés helye ez a külföldi ország. Ezzel az országgal van Magyarországnak kettős adóztatást elkerülő egyezménye, így az áfát nem én fizetem, hanem a partnerem.
2017. jún. 24. 13:33
 4/5 anonim ***** válasza:
Ez fordított adós, és van adatszolgáltatás és rendkívüli áfa bevallás is ebben az esetben mindenképp. Ezért kell a könyvelő. Ráadásul azért az előttem szólókhoz annyit, hogy ha eu-ból szerez be cuccot valószínűleg nem lesz levonható adója, ha azt belföldön hasznosítja, csak fizetendő, hiszen levonási joga alanyi mentes státuszára tekintettel nincs!
2017. jún. 25. 14:16
 5/5 anonim ***** válasza:
előző vagyok természetesen technikai áfa bevallásod lesz csak, mert te nyújtassz szolgáltatást kifele, ezt nem fogja áfa terhelni viszont az áfa bevallás és összesítő nyilatkozat megfelelő sorába is szerepeltetni kell.
2017. jún. 25. 14:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!