Hó közbeni munkaváltás, akkor is kell járulékokat fizetni?
Április 14.ig dolgoztam egy helyen, és 17.én már másik munkahelyen kezdtem.
Most néztem az ügyfélkapum. Márciusra rendesen ki volt fizetve a járulékom,de áprilisra semmi.
Ilyen esetben nem úgy van, hogy 14.ig az előző munkahelyem fizet, és utána az új munkahely?
Vagy itt is él a 45 napos biztosítás?
Köszönöm
A munkáltató a béredből levonja a járulékokat, SZJA előleget, és megfizeti az államnak. A másik munkahely is ugyanezt teszi. A munkaviszony ideje alatt biztosítottnak számítasz. Tehát nem napokra fizet, hanem a béredből vonja le.
Te azt sehol nem tudod megnézni, hogy a munkáltató befizette-e a járulékaidat. Azt tudod megnézni, hogy milyen jövedelmet és az azokból kötelező jelleggel levont járulék, SZJA előleg mi volt.
Az áprilisi bérekről május 12-ig kell bevallást beadniuk, tehát azt még nem láthatod, hiszen valószínűleg nem készült még el.
Amikor nincs biztosításod (nem állsz munkaviszonyban), akkor magad után kell fizetned a "TB-t" (egészségügyi szolgáltatási járulék). Van egy bizonyos passzív időszak, amikor nincs ugyan biztosításod (munkaviszonyod), de nem is kell fizetned a járulékot. Ez az a bizonyos 45 nap abban az esetben, ha az előtte megszűnt jogviszonyod legalább 45 napig fenn is állt. Ha nem állt fenn 45 napig, akkor annyi napig nem kell magad után fizetni a járulékot, ahány napig ténylegesen fennállt.
Neked 04. 14-én szűnt meg a nemtudomén hány napos jogviszonyod, és 17-én kezdődött a másik. Ha legalább 2 napig fennállt a megszűnt munkaviszony, akkor a két jogviszony közötti "kieső" időre nem kell fizetned magad után járulékot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!