Az előleg bekérő számlán kevesebb összegnek kell lennie mint a kiszámlázott végösszeg vagy lehet a végösszeg értéke is?
Érdekes, hogy 2 eltérő választ is adtam a kérdésre, különböző magyarázattal, mégis mindkettő le lett pontozva, és mindenki okoskodik annak ellenére, hogy nem válaszol a kérdezőnek :D
12-es: légy szíves tarts nekem egy gyorstalpalót, mert úgy látszik te mindent vágsz! Hogyan könyveljek 0 összeget? Illetve mi lenne a minden igényt kielégítő válasz a kérdésre?
Köszi! :)
"Hogyan könyveljek 0 összeget?"
Te inkább ne könyvelj sehogy, hanem bízd egy könyvelőre!
Ha egy számlának nulla a végösszege, az nem jelenti azt, hogy nulla forintot kell könyvelni, ugyanis nem a végösszeget kell könyvelni, hanem a számla tételeit.
A kérdező végszámlás példájánál maradva a pluszos sort le kell könyvelni, mint árbevételt, a mínuszost pedig, mint a kapott előleg visszavezetését.
Ha a számlának 0 a végösszege, akkor az azt jelenti, hogy az összes tétel összege 0, tehát mintegy sztornó számla.
Esetleg térítés nélküli átadás, átvétel lehet nullás ezen kívül, de az már más tészta.
Itt a kérdés, lehet már elfelejtetted, az előlegre vonatkozik, a nullás dolog pedig az előlegszámlára és végszámlájára, így csak mellébeszélsz és nem tudsz érdemi, elfogadható választ adni.
Gondolj bele, hogy kapsz egy előlegszámlát x összegről, ami legyen most a teljes összeg. Lekönyveled, ahogy az előleget illik.
Majd megküldik a végszámlát, amin szerepel, hogy:
előleg -x
szolgáltatás x
összesen 0
1) 0-t nem könyvelsz, mert nem jelenik meg sehol.
2) Ha te mégis lekönyvelsz 0 összeget, ami nem jelenik meg sehol..., akkor az előleg még mindig ott fog virítani a könyvben, mert nincs meg a párja.
3) Előlegszámla után nem így készítesz hozzá végszámlát, hanem a teljes összegről és nem kell rajta szerepelni az előleg összegének negatív előjellel.
Ha valaha tanultál számvitelt, akkor ezeket tudni illene.
A 3) ponthoz pedig annyit tudok még hozzátenni, hogy sajnos sok olyan túlképzett számlázó és könyvelő van, mint te, akik rosszul állítják ki és 3-szor kell nekik mindent elmondani, hogy megértsék, mert az esetek többségében mindig elrontják a számlákat.
Arra pedig, hogy
"Ha egy számlának nulla a végösszege, az nem jelenti azt, hogy nulla forintot kell könyvelni, ugyanis nem a végösszeget kell könyvelni, hanem a számla tételeit."
Egy számla általában egy szolgáltatásról vagy anyagról, termékről stb. és a hozzá szorosan kapcsolódó más szolgáltatásokról és/vagy anyagokról, termékekről stb. kerül kiállításra, így ha a végösszege 0, akkor az bizony térítés nélküli átadás/átvétel, vagy sztornó számla (vagy elrontott számla).
Mivelhogy nem szokás több különböző pl. szolgáltatást egy számlán kiszámlázni. Csak gondolj bele, hogy hogyan nézne ki és mit szólnának hozzá egy könyvvizsgálat vagy ellenőrzés során, ha egy több tevékenységgel is foglalkozó partnered 1 db számlán kiszámlázná pl. a következőket együtt: bérleti díj 100 Ft, éves karbantartási díj 500 Ft, reprezentáció 50 Ft, korábbi számla módosítása -650 Ft, összesen 0 Ft.
Hát megnézném az arcukat, de utána a tied is.
Mondjuk azt sem értem, hogy miért próbáltam meg egyáltalán segíteni az "üzlet és pénzügyek" kategóriában, mikor köztudott, hogy itt a legtöbb válaszoló az "én mindenkinél mindig mindent jobban tudok, mert jobban értek hozzá... vagy hallottam" típus :) de közben meg böszmeségeket beszél.
Mindegy...
Ez nem nagy mellény, hanem az igazság. Majd egyszer, ha eljutsz odáig, hogy a kezedbe vegyél egy számvitel tankönyvet és megtapasztald a való életben, akkor rájössz és visszagondolsz erre az esetre és fogni fogod a fejed.
De mint mondtam, ebben a kategóriában felesleges bármit is írni, mert aki válaszol -és jól válaszol-, azt lehurrogják olyanok, akik nem válaszolnak, hanem csak próbálnak okosak lenni és belekötni mindenbe.
"Lárifári"
Mindannyian csak a piros kezet nyomkodjátok meg a másikat hülyézitek, miközben érdemben nem tudtok válaszolni a kérdésre.
A nyakamat tenném rá, hogy most ebben a pillanatban mindenféle segítség nélkül azt se tudnátok megmondani,hogy hogyan kell könyvelni az előleget és a végszámláját általános esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!