A következő adókedvezményekkel mennyi pénzt kell kapnom havonta?
Minimálbérre vagyok bejelentve.
Eddig igénybe vettem az első házasok illetve laktózérzékenységre, viszont mostmár az egy éves kislányomra is igénybe vehetem. Írtam a navnak akik válaszoltak és a következő rész szemet szúrt.
"2. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja) 29/C. § (1) –(4) bekezdései értelmében az első házasok kedvezményét érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját [29. §] az első házasok kedvezményével csökkenti. A kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.
Az első házasok kedvezményét az a házaspár érvényesítheti, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti.
A házastársak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint."
Eddig havonta 5 ezret kaptam a laktózra és 5 ezret a házasságra. Akkor most mi mennyi valaki tudna segíteni?
Lehet, rosszul gondolom, valaki javítson ki.
Az első házas kedvezmény 5 ezer, a fogytékos kedvezmény a minimálbér 5%a, azaz idén 6375, a családi adókedvezény egy gyerek után pedig 10 ezer. Ez összesen 21375 forint adókedvezmény, de sztem minimálbérnél nem fizetsz ennyi szja-t, így nem tudod az egészet kihasználni.
127500-(33350+66670)=27480 ennyid marad a személyi kedvezményre, ami a számított adóból érvényesíthető. Ennek a 15%-át tutod igénybe venni csak arra, ami 4122.
Tehát teljes egészében megvan az első házas, a családi, és egy része a személyi kedvezménynek.
NEm fognak tőled szja-t vonni (19125 ft-t jelent havonta nettóban)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!