Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha egy tárgyévben megvásárolt...

Ha egy tárgyévben megvásárolt leszámlázott terméket csak a következő évben veszek át, s átvételkor fizetem ki akkor melyik évben kell könyvelni?

Figyelt kérdés
2016. júl. 17. 10:55
 1/10 anonim ***** válasza:

Ha társaság vagy, tehát kettős könyvvitel, akkor kell könyvelned, amikor a számlát megkapod, függetlenül a kifizetés időpontjától.

Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor könyveled, amikor kifizetted, mert az egyszeres könyvvitelben csak a tényleges pénzmozgásokat könyveljük.

2016. júl. 17. 13:57
 2/10 A kérdező kommentje:

Ha társaság vagy, tehát kettős könyvvitel, akkor kell könyvelned, amikor a számlát megkapod, függetlenül a kifizetés időpontjától.

Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor könyveled, amikor kifizetted, mert az egyszeres könyvvitelben csak a tényleges pénzmozgásokat könyveljük.

Az a baj, hogy nem értem a pontos fogalmakat. Tehát akkor egyéni vállalkozásnál nem a számlán szereplő dátum számít hanem a banki utalás dátuma?

Az előzőnél viszont a számlán szereplő dátum? Mert ezzel a számla megkapásával az a baj, annak nem marad nyoma, mikor kaptam meg. Csak annak, hogy mikor írtak meg és hogy mikor fizettem ki. utóbbi ráadásul nem feltétlenül egyezik a megkapás dátumával.

Van mikor 3 dátum van: A számla megírása, a fizetés átutalással és a számla kézhez kapása. vagy van mikor 4 mert a terméket is egy másik napon adják kézhez, s a termékhez csak valami kísérőlevél van nem pedig számla. Úgyhogy nem tudom mi melyik ebből s abból amit írtál.

2016. júl. 17. 14:25
 3/10 anonim ***** válasza:
Egyáltalán miért akarod te könyvelni? Láthatóan fogalmad nincs a dolgokról...
2016. júl. 17. 15:30
 4/10 anonim ***** válasza:

Egyéni vállalkozó: amikor ténylegesen a pénzt kifizette.

Társaságnál:

- a tényleges átvétel, ez esetben leginkább szállítólevél kelte

- ha szállítólevél nincs, akkor a számla kelte, az a dátum, amikor a számlát könyvelni kell.

Kettős könyvvitelnél nem feltétlenül szükséges, hogy abban a percben kifizetésre is kerüljön, hiszen a vevő-szállító főkönyvi számla ennek áthidalására van!

2016. júl. 17. 15:34
 5/10 anonim ***** válasza:

#3-asnak igaza van, hogy csak egyéni vállalkozást könyvelhetsz saját magadnak autodidakta módon összeszedett könyvelési ismeretekkel.

Ha társaságod van, a kettős könyvvitelt kizárólag minimum mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkező személy könyvelheti.

Különben nagyon gyorsan kiderül a NAV-nál, hogy neked "többe került a leves, mint a hús"!! Nagyon-nagyon ráfázhatsz, ha nincs meg a végzettséged, mert a kettős könyvvitel ismereteit itt a netről nem fogod tudni összeszedni magadnak!

2016. júl. 17. 15:38
 6/10 A kérdező kommentje:
a könyvelés nem egyenlő a könyvelésről a gyakorin feltett kérdéssel
2016. júl. 17. 15:51
 7/10 anonim ***** válasza:

[a könyvelés nem egyenlő a könyvelésről a gyakorin feltett kérdéssel]

Ebben igazad van, viszont ha könyveléstechnikailag van kérdésed - márpedig azt hogy mit hogyan kell könyvelni kvázi mint vállalkozó neked oly mindegy - feltételezhető hogy nem azért kérdezted mert kíváncsi vagy, mivel magából a kérdésből is az érződik hogy fogalmad sincs a dologról.

Kíváncsi lehet az ember, kérdezi is bármit lehet, de itt nem bántott senki, csak jó tanácsot kaptál hogy ha esetleg egyedül fognál neki egy társaság könyvelésének milyen buktatói lehetnek.

2016. júl. 17. 16:55
 8/10 A kérdező kommentje:
akkor köszönöm szépen a tanácsot, bár igazából tudom, hogy bármi olyanhoz fogok hozzá egyedül amihez nem értek abból komoly buktatók lehetnek. sőt valószínűbb a buktató mint az hogy szaktudás nélkül egyedül véletlenül sikerül. és ha mégis belekezdek akkor nem csak és kizárólagosan az itt feltett kérdésemire adott válaszokra kell hagyatkoznom.
2016. júl. 17. 17:01
 9/10 anonim ***** válasza:

Itt nem arról van szó, hogy értel hozzá vagy nem értel?

Arról van szó, hogy szaktudás nélkül (megfelelő iskola elvégzése nélkül) hozzá sem kezdhetsz.

Mint ahogy orvosi egyetem elvégzése nélkül sem foghatsz hozzá vakbelet operálni, hogy majd menet közben a GYIK-en kérdezel, ugyanúgy a kettős könyvvitelt sem kezdhetek el, ha nincs papirod a szakmai ismereteidről!!!

2016. júl. 18. 07:38
 10/10 A kérdező kommentje:
Nem szabad feketén könyvelni?
2016. júl. 18. 08:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!