Hogy kell kitöltenem?
Idézem a kitöltési útmutatót:
"Ha Ön 2009-ben alkalmi munkavállalóként is szerzett jövedelmet, és ezt az alkalmi munkavállalói könyvébe is bejegyezték, akkor ez is bérjövedelemnek minősül és az 1.sorban kell bevallania az állami foglalkoztatási szerv által kiadott igazolás alapján."
Adójóváírás:
"Jogosultsági hónapnak az a hónap számít, amelyre Önt az adóévben bér illette meg."
Ha a 8 hónap munkaviszonyából egyik sem esik január-februárra, amikor alkalmival dolgozott, akkor 10 hónap adójóváírásra jogosult.
Az alkalmiról kell lennie igazolásának a munkaügyitől, amin rajta van az adójóváírásra jogosító hónapok felsorolása. Az alkalmis bevétele nem lehet 2000 FT/hó. Az csak a részére kifizetett összeg. A bevétele, amit az adózásnál be kell írnod, 2700 Ft/nap. Ez is szerepel a munkaügyis igazolásán.
És igen, ha minden hónapban csak 1-1 napot dolgozik valaki, akkor 12 hónap adójóváírásra jogosult.
De ez nem azt jelenti, hogy ennyi adót kap majd az APEHtól a bevallás beküldése után, ugyanis az adójóváírás maximum a fizetendő adó mértékéig vehető figyelembe. VAgyis ha nem fizetett be semmi adót, akkor nem is kap vissza semmit.
Akkor nem értem, mert ha beírom neki a plusz 2*2700 forintot illetve a 10 hónap jogosultságot akkor kidobja az ÁNYK hogy visszaigényelhető összeg 21900 ft. Ha csak a 8 hónapot, és a munkahelyi keresetét irom be akkor azt írja hogy nem igényelhet vissza semmit. Amúgy jó helyre írtam az alkalmival szerzett összeget? Mert én a 4. sorba írtam. De ha az első válaszolónak hiszek és az 1. sorba hozzáadom a keresetéhez akkor is azt a 21900-at dobja ki. akkor hogy van ez?
Köszönöm a segítéget!!!
Első vagyok. A kitöltési útmutató feketén-fehéren leírja, hogy hová való az alkalmi munkavállalói bér.
A konkrét adatok nélkül nem tudom neked megmondani, hogy miért annyi a visszaigénylés, ha mondasz konkrétumot (akár privátban is), akkor tudok segíteni.
A egyedik sorba a munkanélküli (álláskeresési) ellátást kell beírni, ha van.
Az AMKst az 1. sorba. Hozzá kell adni a bérjövedelemhez.
A 27.sorba megjelenik, hogy mennyi a számított adó.
A 30.sorba beírod a jogosultsági hónapokat (10)
Beírod az igénybe vehető adókedvezményt.
Kiszámolja az adót (34.sor)
55.sorba beírod a kifizetők által levont adóelőleg összegét.
Kiszámolja a fizetendő, vagy visszaigényelhető adót.
Azért adhat neked visszaigényelhető adót, mert valószínűleg az illető a hónap munkaviszonya alatt fizetett SzJA-t, és abból most a 2 hónap AMKs miatt visszakap.
Írd meg a konkrét számokat, és megcsináljuk az adóbevallást.
Munkaviszonból származó jövedelme 668709 nyolc hónap alatt. Ehhez jön a kiskönyves bére, 5400(amit tiszázok vele mert az igzolását nem láttam. De igazmondásában eddig nem kellett csalódom) Akkor az 1. sor: 674109
27.sor: 121340
30.sor: 113400
55.sor: 29649 (Ennyit írt a munkáltató)
Így a 70.sor: 21709
Így gondoltátok?
Megkaptam a privit, de látom ide is írtál, úgyhogy válaszolok itt.
Igen, 21 709 Ft jár vissza, és azért, amit az előző válaszoló írt. Az SZJA-ból -mivel van rá fedezet- visszajár neki ez az összeg amiatt a két hónap miatt, amit alkalmi munkavállalóként dolgozott.
Az igazoláshoz ragaszkodj, még akkor is ha tudod, hogy igazat mond, mert az az alapbizonylata a bevallásnak.
Köszi mindkettőtöknek a segítséget!
Megint tanultam valamit! Igazolást megkaptam, tényleg 2700 van rajt!
Ment a felpontozás!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!