7-es adószámom van, művészeti tevékenységre (grafikus), és nappalis hallgató vagyok. Hogyan kell kitöltenem az adóbevallást?
Az legelső oldalon (Főlap) ne azt x-eld, hogy egyéni vállalkozó vagy, hanem a 2. szám mellé tedd az x-et, mivel adószámos magánszemély vagy. Ebben az esetben már a 13-as oldalt nem fogja követelni.
A bevételedet az A.lap 10. sorába írd be, a szövegrész mellett levő kiskockába, utána a progi automatikusan elvégzi az 1,27-es felszorzást, és kiszámolja a fizetendő adóját is. Ha azt már korábban be is fizetted, akkor azt a sort is (sajna nem néztem meg) mindenképpen töltsd ki, és akkor "a bevallással egyidejüleg fizetendő adó" összegét a progi 0-ra hozza.
Oké!
A bevallást ha van ügyfélkapud küld el, de 1 pl-ban előtte nyomtasd ki. Ha ügyfélkapu nincs, 2 pl-ban nyomtasd és vidd be a legközelebbi ügyfélszolgálathoz. Az egyik pl-ra rányomják az átvétel igazolást. Ha van általuk előre címzett borítékod, abban is feladhatod az egyik példányt, a szabvány-borítékban ingyenes.
Ha nem mégy be személyesen, az apeh honlapon a "letöltések" menüpontban találsz befizetői csekk igénylő nyomtatványt, ha azt kitöltöd SZJA befiz. csekk igénylésére, kiküldik postán, azon be tudod fizetni.
További kérédseim lennének ezzel kapcsolatban.
Hol tudom megnézni, hogy egész pontosan mit, miket írhatok le az adómból? Papír-, eszköz-, festékvásárlás, ilyesmi oké, meg a printelés, meg az új műszaki eszközök. Ezen kívül? Otthon dolgozok laptop előtt távmunkában. Internetszámla? :D
Valamint hogyan van potnosan ez a műszaki cikk árának leírása? Úgy tudom, hogy új műszaki cikk vásárlása esetén 3 év alatt írhatom le, mert annyi az elévülési idő. Továbbá az sem mindegy, hogy adott évben mikor vásároltam, mert abban az évben az is százalékosan csökken - tehát, most ősszel, mondjuk októberben szeretnék vásárolni egy új laptopot. A jövő évi adóbevallásnál az árának a harmadát írhatom le, sőt, nem is a harmadát, mivel októberben vásároltam, hanem csak a harmadának a 3/12-ed részét (okt-nov-dec)?
Valamint ugye ez addig van nekem, amíg diák vagyok, azaz júniusig (ha sikerül időben lediplomáznom:). Utána kapok levelet, hogy átmehetek más típusúra, vagy automatikusan megszüntetik? És ilyenkor arról a félévről hogyan adózok? Tudom, hogy arról is kell, de a megszüntetés után kell közvetlenül, vagy ugyanúgy következő évben? Mert akkor már nem lesz adószámom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!