A vaterán kell adózni az eladott áruk után? Vagy hogy van ez?
Ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem adóköteles. A SZJA törvény részletezi (1995. évi CXVII. törvény). Az 58§ részletezi, azonban annak is legfontosabb szakasza a (7) bekezdés, miszerint az 50eFt-ot meg nem haladó rész után az adót nem kell megfizetni.
Lefordítva magyarra: Ugye az adó 25% lenne, ami akkor 50.000 Ft, ha a jövedelem 200.000. Tehát 200 eFt JÖVEDELEM-ig nem kell adót fizetned.
Nem tévesztendők össze a JÖVEDELEM, BEVÉTEL fogalmak! :)))
Kiegészítendő az előttem szólót (jó, hogy ő idézte a hatályos értékhatárt, mert én még a régi, 100e Ft-ig adómenteset ismertem, ezek szerint ez időközben megduplázódott), a bevétel és jövedelem közötti különbség kifejtése:
jövedelem az eladási ár beszerzési árat meghaladó része. Ez eddig egyértelmű. Ingóság magánszemély általi értékesítése esetén viszont sokszor nem igazolható a beszerzési ár. Ilyenkor a szabály az, hogy az eladási ár 75%-át kell beszerzési árnak tekinteni, és a maradék 25% jövedelem. Ez azt jelenti, hogy pl. egy 500e Ft-os eladásból csak 125e Ft jövedelem keletkezik, azaz ez után még nem kell adót fizetni.
A Vaterán eladott holmik jelentős része persze használt, az eredeti vételi ár alatt kerül eladásra, így ebből valójában nem keletkezik jövedelem, ha ezt a tulajdonos az eredeti számlával, nyugtával, adásvételi szerződéssel igazolni tudja.
Mivel ez általában nincs így, ezért olyankor a 75/25-ös szabály szerint kell számolni.
A többség valószínűleg nem éri el az adófizetés határát, azoknak kell csak figyelni a limitre (ill. hogy ilyenkor befizessék az adót), akik elég nagyban nyomják a kereskedést.
Aki pedig már a határ környékén van, annak érdemes egy családtagot is beregisztrálnia, és a többit az ő nevén értékesíteni (feltéve, h. neki nincs egyéb ingóság eladásából származó jövedelme), mert hülyeség 300e jövedelem esetén 100e után megfizetni az adót, miközben a házastársnak meg nem volt ilyen jövedelme, és a 200e + 100e meg mindkettőjüknél adómentes lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!