Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Tényleg minden ingóság eladása...

Tényleg minden ingóság eladásakor adózni kell?

Figyelt kérdés

Egy másik kérdésben volt szó róla.

De amikor megveszünk valamit, akkor is adózunk rá. Ha tízszer tovább eladjuk, akkor tízszer kell adózni utána, tényleg?

Mert előfordul, hogy amit megvesz az ember, az használatban mégsem jó, és el kell adni. De akkor az árba bele kell számolni az adót is?

Mondjuk ruhaneműre is?

#adózás #ingóság eladása
2016. dec. 26. 18:12
 1/8 anonim ***** válasza:
2016. dec. 26. 18:32
 2/8 xswerdy ***** válasza:
100%

nem, nem kell mindig. De egyáltalán melyik adónemre gondolsz?

Amikor újonnan megveszed, akkor fizetsz ÁFÁ-t. Meg az eladó kereskedő fizet iparűzési adót, és ha az év végén nyeresége van, akkor nyereségadót.

Ha te eladod, mert nem jó rád a ruha, akkor te magánszemélyként ÁFÁ-t nyilván nem fizetsz, nem vagy ÁFA alany. Ha ugyan annyiért, vagy olcsóbban adod el, akkor sem adózol, hiszen nem kerestél semmit.

Ha nem üzletszerűen adsz el kinőtt, stb cuccokat, az nem adóköteles.

2016. dec. 26. 21:39
 3/8 A kérdező kommentje:

Azt nem írták abban a kérdésben, hogy milyen adónem lenne. Lehet, hogy nyilvánvaló, csak én nem tudom.

De pl. ha egy zongorát vennék, mert az kéz alatt sokkal olcsóbb, akkor nem tudom, hogy kellene-e adót fizetnem rá. Vagy hogy akitől venném, ő fizetné-e az adót, és akkor annyival több lenne-e.

Csak gondolkodtam rajta, azért.

2016. dec. 26. 22:12
 4/8 anonim ***** válasza:

"De pl. ha egy zongorát vennék, mert az kéz alatt sokkal olcsóbb, akkor nem tudom, hogy kellene-e adót fizetnem rá."

Miért kellene? Ebben az esetben nem a vevőt, hanem -esetleg- az eladót terhelné az adófizetés, de ez nem a te, -a vevő- gondja!

2016. dec. 27. 08:44
 5/8 xswerdy ***** válasza:
Ha veszel egy zongorát használtan, vevőként semmiképpen sem kell adót fizetned. Az eladónak hogy kell-e, az attól függ, hogy nyereséggel adja-e el, meg hogy rendszeresen ad-vesz-e zongorát, vagy tényleg egy családi darabot ad el, most egyszer.
2016. dec. 27. 08:52
 6/8 A kérdező kommentje:
Azt hiszem, értem. Köszönöm!
2016. dec. 27. 14:59
 7/8 anonim ***** válasza:

Magánszemély nem alanya az ÁFA-nak, tehát ÁFA-t nem fizet és nem is igényelhet vissza.

A fogyasztási cikkek, élelmiszerek árába beépített ÁFA most ide nem tartozik.

Ha magánszemélyként saját ingóságodat értékesíted, akkor évi 600 ezer forint bevételig ez adómentes és bevallani sem kell.

Ha adóköteles, akkor is csak a "hasznod" után kellene fizetni SZJA-t. Ha nincs hasznod, akkor nincs fizetési kötelezettséged sem.

Pld. Vettem egy biciklit 60 ezer forintért (hivatalosan tudom bizonyítani), majd egyszer eladom 52 ezerért (ez a bevételem). Mivel kevesebbért adtam el, ezért nincs hasznom, nincs SZJA fizetési kötelezettségem sem. Egyébként sem érte el az évi 600 ezer bevételi határt, tehát ha lenne rajta hasznom, akkor is adómentes bevétel.

A "haszon" (adózatlan jövedelem) kiszámítására egyébként is kétféle lehetőség van. A bevételből levonható az eladott ingóság megszerzésére fordított összeg. Eladtam a varrógépem 100 ezerét, de számlával tudom igazolni, hogy 70 ezerért vettem annak idején. A hasznom (adózatlan jövedelem) így 30 ezer forint lesz.

Abban az esetben, ha a 70 ezer forintot nem tudod igazolni papíron, akkor a bevétel 25 %-a számít "adózatlan jövedelemnek", tehát a fenti esetben 25 ezer forint.

2016. dec. 28. 05:21
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm; érthető. És logikus.
2016. dec. 28. 17:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!