Ingóság felvásárlás lakosságtól? Hogyan kell lepapírozni?
Mi a teendő akkor, ha viszonteladás céljából szeretnék valamit a lakosságtól felvásárolni? Legyen mondjuk bélyeg, könyv, hagyaték, festmény, ilyesmi. A lényeg, hogy nem ló, nem ingatlan és nem autó. Nyilván kell valamilyen bejelentett működési forma, de nem ez a kérdés!)
A kérdés az, hogy ha veszek egy magánszemélytől valamit x forintért, hogy haszonnal eladhassam, hogyan lehet igazolni, hogy azt nem loptam, hanem vettem? Magánszemélynek (akitől fölvásárolnék) ilyen kis összegnél nem lesz nyugtaadási kötelezettsége. Az adásvételi szerződéssel az a problémám, hogy senki sem fog pár száz forintért (például egy ócska könyv ára) két tanút megkérni, megvárni, még beszélgetni velük stb. Hogy megéri-e ennyiért valamivel foglalkozni, az az én gondom.
E nélkül van-e mód felvásárlásra úgy, hogy egy későbbi eladásnál e lehessen probléma?
Pedig más út nincs.
Készítesz egy formanyomtatvány adásvételit, ahol csak az eladó adatait, a vételárat, és a vásárolt terméket kell beleírni.
A tanú mellőzhető, jogvita esetére fontos. Gondolom, hogy Józsi bácsi nem fog beperelni, hogy 200 forintért vettél Tőle egy bakelit lemezt.
Jól kell megfogalmazni...
A Vatera stb. oldalakon beszerzett termék útja követhető, ez által papíron is megjelenik valamilyen formában.
"...az egyes termékek eredetét ki és hogyan ellenőrzi?"
Foglalkozik-e ezzel bármilyen hatóság?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!