ÁFA? Hogy van ez?

Figyelt kérdés
Külföldi magánembertől vásárolok online terméket, például e-könyvet. Akkor hogyan történik az ÁFA fizetés? Kiválaszthatom, hogy Magyarországon tartózkodom, így a 10€ rögvest 12.7€-ra módosul. Ez viszont így nem jó. Az eladó országán belüli ÁFA-t kellene számolnia, ha nettó a feltüntetett ár nem igaz? Nyilván nem fog az eladó rohanni és befizetni a NAV-nak az adót, mivel én vásároltam tőle online egy digitális terméket. Eleve, mivel nem cég számlát sem kapok róla. Úgy tudom videojátékoknál is van ilyen.

2016. dec. 12. 15:06
 1/6 anonim ***** válasza:
Honnan veszed? EU-ból vagy EU-n kívülről? Először tisztázzuk ezt.
2016. dec. 12. 15:07
 2/6 A kérdező kommentje:
EU-ból.
2016. dec. 12. 15:08
 3/6 anonim ***** válasza:
Főszabályként a felhasználási hely szerinti ÁFÁ-t fizeted az EU-n belül. Tehát ha mondjuk az amazonról rendelsz e-könyvet, akkor azt a magyar áfával számolja, majd elszámol a magyar adóhivatal felé. Bizonyos éves forgalom felett regisztrálni kell a többi EU-országnál is az eladónak, hogy ez így működjön. Kisebb forgalmat bonyolító webshopból esetleg tudsz az eladó országának áfájával vásárolni, nagyobbnál elvileg csak magyarral.
2016. dec. 12. 15:42
 4/6 anonim ***** válasza:

Magánember nem is adhat ki számlát. Áfa sincs.

Ha egyéni vállalkozó ez az illető magánszemély, akkor meg egyszerű. Veszel valamit ami 10euró + jön rá az eladó országában érvényes áfa. Pl Észtországban 20%, akkor 12 eurót fogsz fizetni érte.

2016. dec. 12. 15:46
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Magánszemélyről van szó, nem az amazonról. Illetve utánajártam, játékok esetében van egy oldal, a g2a. Ott is magánemberek értkesítik a játékokat, amihez a weblap keretet biztosít. Ott is áfa-t kérnének. De szintén magánszemély az eladó.
2016. dec. 12. 15:50
 6/6 anonim ***** válasza:

Magánszemélynek (ha nem vállalkozó) nem fizetnél áfát.

Ha fizetni kell, akkor vállalkozásnak fizetsz. Ettől persze közvetve ott lehet a lánc végén a magánszemély.

2016. dec. 12. 18:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!