Családi adókedvezménnyel kapcsolatban kérném
hozzáértők segítségét?
Figyelt kérdés
2016. 07.15-én betöltöttem a várandósság 90. napját. Ezek szerint 7. hónaptól jogosult vagyok az adókedvezményre. Párommal úgy döntöttünk hogy jövőre az adóbevallásomban érvényesítjük az idei évre jutó kedvezményt, tehát 6 havit. November 8-val táppénzre jöttem, ez nem befolyásol a kedvezmény igénybevételénél, igaz? 2017. Január 21re vagyunk kiírva ezek szerint januárban még várandósság címén tudom igényelni a kedvezményt? De csak a 2017es bevallásban? Jövőre már apuci venné igénybe havonta, jól gondolom ő csak születést követően tudja ugyanis adószám is kell hozzá a babócának? Sok a kérdés, zavarosak a dolgok a fejemben... Ki mit tanácsol, hogyan lehetne ezt egyszerűbben megoldani? Egyébként házasok 09.16-tól vagyunk, ezért nem tudta volna a párom igénybevenni már a magzatra 7. hónaptól, jól gondolom? 😁
2016. nov. 25. 19:25
1/8 anonim válasza:
Így van, házasság nélkül magaztra apa nem veheti igénybe. 7. hótól kapod majd. A táppénz annyira befolyásolja, hogy elég-e a bruttója, de mivel előtte dolgoztál, így biztos elég lesz. Igen, januárban még magzat lesz, és ha nem kéred havonta, akkor majd 2018ban tudod visszaigényelni. Febr-tól baba lesz, ekkor majd új papírt kell kitölteni. Mivel házasok vagytok, így màr a januàrit is kérheti apa, mint magzatra.
2016. nov. 25. 20:31
2/8 anonim válasza:
októbertől a szülést megelőző hónapig első házas kedvezmény is jár, ha valamelyikőtök az első házasságát kötötte (januártól változik, valószínű, hogy 24 hónapig jár, nem csak a családi kedvezmény életbe lépéséig, de jelenleg még az a tv)
2016. nov. 25. 21:35
3/8 anonim válasza:
1, januárban nem magzat lesz, mert a születés hónapjára már nem magzati, hanem családi kedvezmény jár, ugyanis abban a hónapban már csp-ra jogosult a szülő a gyermek után. (feltételzve, hogy a várt időpontban születik)
2016. nov. 25. 21:36
4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Összességében hasznosnak találtam!
Első házasság mindkettőnknek, de én úgy értesültem, hogy egyszerre csak egy kedvezmény érvényesíthető, tehát ha én júliustól jogosult vagyok a magzatra vonatkozóan családi adókedvezményre (hiába csak az adóbevallásban fogom érvényesíteni) akkor nem vehetem igényben az első házasok kedvezményét, ugyanazokra a hónapokra. Szerintetek?
2016. nov. 26. 07:48
5/8 anonim válasza:
Ha nem lennél jogosult, nem mondtam volna :)
Ha a házasságkötéskor már jogosult voltál magzatira, akkor (a jelenleg hatályos szja tv szt) új jogosultság megnyílásáig jár az első házas, ez nálatok a születést megelőző hónap.
A benyújtott tervezet szt januártól két évig jár mindenkinek, de még nem láttam közlönyt, hogyan fogadták el és ledz-e átmeneti szabály.
2016. nov. 26. 12:29
6/8 anonim válasza:
"jól gondolom ő csak születést követően tudja ugyanis adószám is kell hozzá a babócának?"
nem adószám, hanem adóazonosító jel, ezzel vigyázz, mert mást jelent (és nem "babóca", hanem gyerek, mert nem a babamama-fórumban vagy, de ez mellékes).
2016. nov. 26. 16:54
7/8 A kérdező kommentje:
Kedves 6-os válaszoló! Adószám elírás volt, természetesen tisztában vagyok azzal, hogy mi az adószám és az adóazonosító jel, de azért köszi, hogy figyelmeztetsz...
Babóca, meg hadd legyen csak babóca, vagy ahogy az édesanyja - jelen esetben én - szeretné nevezni. Igaz, nem egy babamama fórum, de nem is egy hivatalos levelet címeztem a Kormányhivatalnak. ;)
2016. nov. 29. 11:29
8/8 A kérdező kommentje:
Kedves 5ös válaszadó! Akkor az első házasok kedvezményét, igénybe vehetjük a házasságkötést követő hónaptól, esetünkben ez október, a szülést megelőző hónapig ami előreláthatóan december. Tehát ha januárban születik meg a kisbabánk akkor még decemberre is. Legalábbis a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint. Visszamenőlegesen októberre, novemberre már csak az adóbevallásban tudom visszaigényelni? Ha igen akkor célszerű már a decemberit is így megoldani. Gondolom...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!