Hogyan kell könyvelni a kiszámlázott csomagolási költséget?
Iskolai példa, könyvelni kell elsődleges költséghely - költségviselő, másodlagos költségnem elszámolással, forgalmi költség EK-val.
A feladat szerint az értékesített termékkel kapcsolatban felmerült csomagolási költség is, melyet a szállító leszámlázott. ( így van megfogalmazva, mi értékesítettünk, de most kinek lett kiszámlázva?)
Köszi előre is a segítséget, kezdek nagyon összekavarodni benne.
T67 Értékesítési költségek K 454 szállító
Végül erre jutottam :)
Eléggé zavaros, hogy valójában mire is vagy kíváncsi, mert hol szállítóról beszélsz, aztán pedig azt írod, hogy ti értékesítettek, akkor pedig veletek szemben nem szállító, hanem egy vevő áll...
Tehát:
- ha kapsz egy számlát, amiben a szállító külön soron leszámlázta a csomagolás díját is, akkor az az összeg is egyrészt a termék árát növeli = költségviselő, de a költségnemek között (=5-ös számlaosztályon belül)
a "szállítási, csomagolási" költségnemre teszed
- ha te leszámlázol egy vevődnek valamely terméket, és külön sorban még pluszban a csomagolási költséget is, az esetben mindkét tétel a bevételi oldalon jelenik meg, csak két külön nyilvántartott 9-es főkönyvi számlán!!
6733/454 (nálam ez a külön felszámított csomagolás és posta) ill 521/454 és 466/454
fogalmam sincs, te milyen számlaszámokat használsz...
Ha jól értem vett a cég egy bizbazt, amivel dolgozott, majd az abból előállított terméket eladta. Ezt a bizbazt az eladó csomagolta, mert muszáj(mittom én higany a higanyos hőmérőhöz), akkor nem bek érték növelő tétel? És máris a 71re kerül?
Közvetlen költsége a terméknek, vagy van még infó amivel a közvetett költségekről át lehet terhelni a termékre.
Igen, ha az a biz-baz alapanyag, és tovább feldolgozás céljára vették. Viszont abban az esetben a vásárláskor először bemegy a 2-es számlaosztályba... és majd csak amikor elkezdik a megmunkálást, akkor kerül rá a 7-esre...
Szóval ha valaki még kérdezni sem tud tisztességesen, akkor ne is várjon egyértelmű, konkrét választ.
Mint írtam, iskolai példából másoltam a feladat szövegét. Abban az állt, hogy értékesítettünk készterméket. Majd következő pontban ez állt: "az értékesített termékkel kapcsolatban felmerült csomagolási költség is, melyet a szállító leszámlázott"
Elnézést, hogy nem fogalmaz értelmesen a feladat kiíró, és mivel maga a költséghely-költségviselő téma is új nekem, gondoltam valaki jobban átlátja mi a szokás ilyenkor. Ha érteném, nem tettem volna fel kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!