Mit takar az önálló tevékenységű adószám? Röhejes, hogy a könyvelő, és a NAV sem tudott megfelelő válasszal szolgálni, és elindítottak a kormányhivatalok közötti ingázós paradoxonba, rákényszerítvén hogy itt tegyem fel eme nemes kérdést.
Érdekes... Én úgy tudom ezekre vonatkozik:
a mezőgazdasági őstermelésre,
az ingatlan-bérbeadásra,
az egyes kis összegű kifizetésekre,
az erdő véghasználattal érintett faállomány értékesítéséből származó jövedelmekre. Honnan szerezted ezt az információt?
Mobilos hirdetőfelület...
Egy kicsit bővebben, hogy ez mit takar.
Ugyanis adott esetben ez lehet "bérbeadás" is. Nem keverendő össze az ingatlan bérbeadásával! Már csak azért sem, mert itt ingóságról beszélünk. :)
Tehát...?
Szia!
Azt kell vizsgálnod, hogy a tevékenységed
- rendszeres
- üzletszerű
- bevétel- és haszonszerzés céljából történik-e
Ha igen, akkor az vállalkozói tevékenység. Sajnos valóban rettenetesek az adózási vonzatai, ezért kicsiben nem éri meg vállalkozni.
Másik lehetőség, hogy magánszemélyként adózód le. Azt kell megértened, hogy az adószámos magánszemély, az magánszemély az adózás szempontjából, nem vállalkozó. Az így szerzett bevételek önálló tevékenységből szerzett bevételnek minősülnek, és SZJA, valamint EHO kötelezettek.
Az adószám elsősorban az ÁFA szempontjából lenne érdekes, semmi másért, az pedig a te esetedben szerintem nem játszik.
Az internetes értékesítésekről írtunk egy cikket, ha érdekel, priviben átküldöm a linkjét. Az pont arra vonatkozik, hogy magánszemélyként adózól.
A másik lehetőséged az egyéni vállalkozás, amelyből a KATA egy egyszerű és relatíve olcsó adózási forma, de azért így sem két fillér.
Több információra van szükség a pontos tanácshoz, ezt most csak nagyvonalakban írtam le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!