Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Miért kell ilyen sokat adózni...

Miért kell ilyen sokat adózni Magyarországon?

Figyelt kérdés
Más eu országba fele ennyi adó nincs, szégyen
2016. okt. 18. 18:14
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Na, látod, erre én is kíváncsi lennék...

10-én volt 150 ezer ft a számlámon, ebből kifizettem 75 ezer adót (50 ezer KATA és 25 ezer ft iparűzési), majd ezután 50 ezer ft-ot rezsire (nincs devizahitel,stb) - ez összesen 125 ezer ft, a maradék mind az enyém (25 ezer ft), tartsam el belőle a 18 éves fiamat egyedül...

De nyilván nem én vagyok az egyetlen, akinek alig marad pénze az adó és a rezsi kifizetése után.

Ja, és ez a "legolcsóbb" adózás!!

2016. okt. 18. 18:20
 2/17 anonim ***** válasza:
A korrupciót finanszírozni kell valamiből.
2016. okt. 18. 18:22
 3/17 anonim válasza:
Nem olcsó ám egy stadion.
2016. okt. 18. 18:30
 4/17 anonim ***** válasza:

Első, azért ez nem a kérdésre volt válasz...

A rezsi nem adó, mindannyian fizetjük.

Ha nem értesz vele egyet, nem kötelező használnod sem a villanyt, sem a gázt, sem a vizet, sem az internetet.

Nem is sorolják az adókhoz sehol.

Ráadásul ez egyénfüggő, nem ugyanolyan arányban fizetjük, így nem lehet általánosítani. És spórolni is lehet, 50 ezer rezsi nem kevés, te tudsz tenni érte, hogy kevesebb legyen.

Tehát nem 25 ezred, hanem 75 ezred marad.

Ha meg 75 ezred van adózás után, akkor ez azt jelenti, hogy neked 75 ezer a nettó jövedelmed.

Tessék mást keresni, bár látom, hogy vállalkozó vagy, de akkor egyszerűen nem éri meg, ha neked adózás után ennyid marad.

Én 2x, a párom 4x ennyit keres alkalmazottként.

Nettó 75-ért nem éri meg csinálni.

Vagy rossz adózási formát választasz, vagy valami mást rosszul csinálsz, ha ennyi marad.

Aki beéri ennyivel, az nem kell, hogy maga után adózzon, meg gürizzen vállalkozóként. Ez a minimálbér, BÁHOL megkapod, de a munkahelyek 70-80%-ánál ennél TÖBBET kapsz, szóval itt az ideje váltani, ha neked egyedülálló szülőként ennyid marad.

Az adózás egy teljesen más téma, társadalmi, politikai okai vannak, hogy miért ennyi. Nyilván nem vagyunk egy gazdag ország, nem magas a GDP-nk, a kormányunk pedig a mi megadóztatásunkkal tudja a saját eredményeit jobb színben feltüntetni.

Erről órákig lehetne beszélgetni.

De az, amit az első leírt, nem a kérdéshez kapcsolódik.

2016. okt. 18. 18:39
 5/17 A kérdező kommentje:
Akkor is vicc hogy majdnem a fele elmegy a fizetésemnek!!!! Csodálkoznak hogy mindenki megy ebből az országból akinek van esze az megy és jól is teszi
2016. okt. 18. 18:44
 6/17 anonim ***** válasza:
#4 A rezsi 21,26%-a szintén adó, illetve a megvásárolt áram/gáz/víz árának jelentős része a szolgáltatók alkalmazottainak a fizetésére megy el, aminek a fele ugyanúgy adó, a másik fele meg ugye.... :)
2016. okt. 18. 18:48
 7/17 anonim ***** válasza:
#4 azt is nézzük meg, hogy 10 ből hány munkahely veszi föl őt, mint kisgyerekes anyuka. Ahogy meghallják, hogy gyereke van, már dobják is ki az önéletrajzát a kukába.
2016. okt. 18. 18:55
 8/17 anonim ***** válasza:
#7 18 éves a fia, nem 18 hónapos. Én már 13 évesen kint árultam a piacon. :)
2016. okt. 18. 18:59
 9/17 anonim ***** válasza:

A fele nem megy el a fizetésnek adóra. Először "csak" 33,5%-a, mivel a bruttó 66,5%-a a nettó.

Utána persze több, mivel ott az ÁFA, jövedéki adó, helyi adók.

Azért vannak az adók, hogy valamiből tudja az állam finanszírozni a kiadásait. Ebből van orvosi ellátás, rendőrség, iskola, világítás az utcán, köztévé...magas politikusi fizetések és juttatások, stadionok, közbeszerzések haveroknak stb.

Nem az adókkal és sok esetben nem is a mértékükkel van baj, hanem azzal, hogy a politikusok visszaélnek az állami pénzzel, mindenki nyavalyog, mint most te is itt (ne vedd sértésnek, de ez az igazság), közben pedig senki nem tesz semmit.

Adók mértéke csak kis összehasonlításként pl.:

ÁFA: nálunk a legmagasabb a világon a maga 27%-ával (persze van olyan is, amire 18%, 5% vagy 0% vonatkozik), majd minket követ Svédország, Horvátország, Dánia, Norvégia 25%-kal. A "vicces" az, ezekben az országokban sokkal jobban élnek az emberek és több a keresetük.

TAO (társasági adó), ha valakinek gazdasági társasága lenne: nálunk 10% illetve 19%. Ezzel a rangsor vége felé vagyunk. A -hosszú távon- legtöbb Kamerunban, ahol 38,5%, de pl. Németországban 29,65% vagy a szomszéd Ausztriában is 25%.

SZJA: nálunk 33,5%. Ennyit vonnak le a bruttó fizetésedből. Míg pl. Csehországban a legtöbb, ahol ez 45% és az áfa is 21%. Tehát adózás terén jobb itt élni, mint Csehországban.

2016. okt. 18. 19:05
 10/17 anonim ***** válasza:

"A rezsi 21,26%-a szintén adó, illetve a megvásárolt áram/gáz/víz árának jelentős része a szolgáltatók alkalmazottainak a fizetésére megy el"

Hajajjj...

Egy nagy köműszolgáltatónál dolgozom.

Bocsi, de megmosolyogtam a leírtakat. :)

De legalább valaki felvilágosított, miből van a fizetésem... :)

Fordítsuk komolyra a szót.

Nagyon nem így működik. Ennél sokkal-sokkal bonyolultabb a dolog.

Az adó, amire te gondolsz, az államnak megy.

Egy adó nem megy a szolgáltató alkalmazottainak a bérére.

A bevételből a szolgáltatónak is adóznia kell, a maradékból pedig ki kell gazdálkodnia a fenntartásához szükséges ezer féle dolgot.

Az, hogy az energiát előállítsák, és elszállítsák hozzád, több milliárdba kerül, te mégis csak havi pár ezret fizetsz érte.

Nem érted, hogy működik, de ezt nem is várja el tőled senki, csak akkor legalább ne írj butaságokat.

Az valóban vicces, hogy milyen kevés marad a fizetésedből.

Már bocsáss meg, de ez nem általános dolog, hanem a te esetedben van így.

Egyáltalán nem jellemző, és nagyon nem normális, hogy saját magad után adózol, és ennyire semmid nem marad.

Látod, én alkalmazottként többet keresek, a vállalkozó lét meg épp arról szól, hogy ti többet kerestek nálunk. Ez az értelme, másképp nem éri meg vállalkozónak lenni.

Mi az istenért adózol 130 ezerből 75 ezret, mikor elmennél bárhova, szintén 130 bruttóért, és több maradna a zsebedben?

Ennek egyszerűen nincs értelme, te házhoz mész a pofonért.

2016. okt. 18. 19:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!