Elmagyarázná nekem valaki azt hogy adótartozás hogy lehetséges, a NAV felé, ha évekig nem volt munkahely. SZJA-ból hogy lehet tartozás, amikor nincs is jövedelme az embernek?! Vagy valami másból?
A kérdés az, hogy a párod az 5 év alatt amíg nem volt munkahelye fizette a TB járulékot?
Mert ugye ha van munkahely akkor a munkáltató intézi a fizetéséből a TB járulék fizetését. Ha nincs munkahelye akkor van egy fix összeg amit az illető egyénnek maga kell, hogy utalja a Tb felé.
Valószínű, hogy a párod nem fizetett, így a TB elmaradás lett NAV tartozás, mert ők foglalkoznak vele.
Így teljesen jogos a tartozása. Ha nem volt semmi bevétele akkor írni kellett volna egy kérvényt a OTP felé, és kérni kellett volna segélyt erre. Vagy az önkormányzat fizette volna helyette addig. A jegyzőkönyv elkészítéséhez nincs szükség az adós jelenlétére.
Elő bizony, sőt bizonyos szempontból ez még rosszabb, mintha valami banki hiteltartozása lenne.
Az "adók módjára történő behajtás" azt jelenti, hogy nem fognak levelezgetni, nem könyörögnek, nem értesít a végrehajtó, hanem egyszer csak azt veszed észre, hogy letiltották a fizetésed.
Egyébként 163 forintról írsz.
A tizedespont és a két nulla is erre utal.
De gondolom, 163 ezer akar lenni. Bár így meg nem jön ki az 5 év.
Nekem anno a diákhitelem került hozzájuk, azt így hajtották be, de szerencsém volt, mert már csak kb 90 ezer volt hátra, 3 hónap alatt lekapták, én még örültem is, hogy túl vagyok rajta.
A 163 ezer sem olyan vészes, persze nem fog jól esni, amikor a fizetése 33%-át nem kapja meg, de néhány hónap után ki lesz fizetve, és akkor vége lesz ennek az egésznek.
Kifizetni mindenképp ki kell, hisz társadalombiztosítása abban az 5 évben is volt, amikor nem fizetett.
- Milyen tartozása van?
- Ha volt kint a végrehajtó, és vett fel jegyzőkönyvet, ahhoz mellékelt egy tételes kimutatást is, hogy milyen adónemekben van hátraléka a párodnak és mekkora összegben.
- Jegyzőkönyv felvételéhez nem kell feltétlenül az adós, elég egy nagykorú hozzátartozó is.
Ha tudjuk a tartozás mibenlétét, akkor lehet, hogy tudok tanácsokkal segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!