Az aranyon kívül minden nemesfémen Áfa van. Mi van akkor ha én magánvállalkozó vagyok KATA adórendszerben, és szeretnék venni ezüstöt?
Venni egész nyugodtan vehetsz, azt nem tiltja semmi :-)
De ha el is akarod adni, akkor az nem úgy megy, hogy mostantól gondolok egyet és ezüstöt is árulok: be kell jelenteni, engedélyeztetni kell.
A könyvön is van áfa, mégis megveheti a KATA-s vállalkozó és el is adhatja - csak nem számolhatja el a könyv vételárát költségként és nem igényelheti vissza az áfát - már ha áfa mentes körben van.
Ha meg bejelentkezel ÁFA-körbe, akkor számíthatsz a NAV kiemelt figyelmére :-)
Hát, ez remek: válaszolni senki nem veszi a fáradságot, de amint leírtam, 2 perc alatt megy a lehúzás... basszus, de elegem van már ebből... Legalább azt megírná valaki, mit nem írtam jól...
Amúgy csak azért néztem vissza, mert szokásom szerint lemaradt a link:
Értem. Azt írják hogy 27% áfa terheli vétel esetén a nemesfémeket, azzal együtt már nem éri meg venni.
A papír arany illetve többi nemesfém annyira nem likvid szerintem, és egy esetleges globális probléma jönne nem tudom eladni, csak benne van a pénzem és várom hogy valaki megvegye, ettől tartok.
Valahogy biztonságosabbnak érezném magamnál.
Mint irtam, befektetesi arany/ezust vasarlasat SURGOSEN felejtsd el, egyfelol azert, mert atvernek (eladjak neked a trombitarezet aranykent pl.), masfelol iszonyatos kockazat es fejfasas tarolnod otthon. Ha nemesfembe akarsz fektetni, vasarolj inkabb ETF-eket, pl. IAU, GLD, stb., egy broker cegnel nyitsz szamlat, leadod a rendelest 5000USD-nyi GLD-re, amikor teljesul a megbizas, fizetsz 3-25e forintnyi jutalekot, ennyi, nincs semmi 27%-nyi AFA.
Nemesfemek nagyon is likvidek, csak ugye mindig a piaci aron tudod eladni csak. A fent emlitett ETF-ek sokkal likvidebbek a tenyleges befektetesi arany/ezust-nel, mert nem merul fel a vasarloban, hogy trombitarezet akarsz eladni aranykent.
"Igazából az lenne a fő kérdés hogy ha áfa nélkül megvehetem, akkor ugye nyertem rajta 27%-ot."
Az a baj, hogy nem érted a lényegét, pedig első válaszomban leírtam már - most megpróbálom szemléltetve leírni.
Ha KATA-s vállalkozó vagy és ÁFA mentes, az nem azt jelenti, hogy nem kell kifizetned az ÁFÁt, hanem azt, hogy nem tartozol az ÁFA körbe.
KATA-s adózóként 1.000 ft-ért veszel egy könyvet, az tartalmaz mondjuk 27 % ÁFÁT. Mivel ÁFA mentes vagy, Te ezt nem igényelheted vissza.
Ha valaki ÁFA körös, akkor ugyanúgy meg kell vennie a könyvet 1.000 ft-ért, csak akkor visszaigényelheti a 27 % ÁFÁ-t. Csakhogy: az adóhivatal sem bolond, az ÁFA visszaigényléseket alaposabban vizsgálják, ráadásul, ha jól tudom - de ez nem biztos - itt már kettős könyvelést kell alkalmazni, amihez könyvelő is kell (megint nem 2 ft), stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!