TB, NAV tartozás, behajtás?
Üdv.
Szóval olyan problémám van hogy a Nav küldött egy folyószámla-kivonatot 200 ezer Ft tartozással. Nah amikor befejeztem a sulit akkor bejelentkeztem a munkanélküli központba pályakezdőire ahol megkérdeztem hogy a tb-met fizetik-e, és erre annyi volt a válasz hogy igen így sehonnan se tudtam hogy csak 1 hónapig, nem is gondoltam volna hogy olyan szar az ország hogy egy pályakezdőtől is kérik a tb fizetést, akinek semmi bevétele nincs + ez idő alatt egyszer sem voltam orvosnál hogy megtudtam volna hogy nincs a tb-m rendezve. Időközben kértünk hatósági bizonyítványt a kormányhivataltól ami ugye 1 évig fizeti a tb-met, ezt meg is kaptam a kérvénnyel de a nav számlán az az időszak is rajta van , hozzá van adva amit a kormányhivatal fizet. Mit tudok így csinálni? Ezt mennyi idő után szokták behajtani? (2015-ös évtől idáig, a tb-t a kormányhivatal a 2016-os évben fizeti de az is a tartozásban van)
"Időközben kértünk hatósági bizonyítványt a kormányhivataltól ami ugye 1 évig fizeti a tb-met, ezt meg is kaptam a kérvénnyel"
Ezzel szépen bemész a területileg illetékes NAV-os kirendeltségbe és az orruk alá dugod. Aztán ők meg majd újraszámolják, hogy végül is mennyivel tartozol.
A 200ezres TB tartozás nem gyűlik össze bő másfél év alatt "(2015-ös évtől idáig, a tb-t a kormányhivatal a 2016-os évben fizeti de az is a tartozásban van)"
Vagy nemcsak az a tartozásod van, vagy régebb óta kellett volna fizetned.
Tavaly a TBre havi 6930, idén 7050 forintot kell fizetni, az összesen maximum 132510 forint.
Ha a NAV észreveszi, hogy rendezetlen a jogviszonyod, először egy levelet küld, amiben felszólít a jogosultságod igazolására. Ha nem igazolod, akkor írja elő a TB fizetési kötelezettséget.
"Nah amikor befejeztem a sulit akkor bejelentkeztem a munkanélküli központba pályakezdőire ahol megkérdeztem hogy a tb-met fizetik-e, és erre annyi volt a válasz hogy igen így sehonnan se tudtam hogy csak 1 hónapig"
Nah, amikor befejezted a sulit, akkor a diákigazolványod érvényességének lejárta után még 45 napig rendezve volt a TBd. Nem 1 hónapig.
A munkaügyiben meg helyesen tájékoztatott, mert akkor rendezett volt a TBd (meg még utáni is pár hónapig)
"nem is gondoltam volna hogy olyan szar az ország hogy egy pályakezdőtől is kérik a tb fizetést, akinek semmi bevétele nincs"
Attól, hogy pályakezdő valaki, még lehet bevétele.
A kettő nem függ össze.
Amúgy meg ebben a szar országban lehetőséged van méltányossági alapon rendeztetni a TBd (mint ahogy azt idén meg is tetted)
"Ezzel szépen bemész a területileg illetékes NAV-os kirendeltségbe és az orruk alá dugod."
Feltéve, hogy szépen kijelentkeztél a TB fizetési kötelezettség alól amikor megkaptad a határozatot, hogy a kormányhivatal rászorulónak minősített és nem kell TBt fizetned (a közhiedelemmel ellentétben nem fizet utánad TBt a kormányhivatal, csak igazolja a rászorultságod és ezáltal mentesülsz a fizetési kötelezettség alól)
"Aztán ők meg majd újraszámolják, hogy végül is mennyivel tartozol."
Majd ha szépen kijelentkeztél, akkor törlik a jogosult időszakokra előírt fizetési kötelezettségeket, nem pedig újra számolgatnak.
Mivel látható, hogy nem értesz ezekhez a dolgokhoz, szépen összeszeded a papírjaid és bemész velük a NAVhoz.
Ott nem az orruk alá dugod, hanem szépen megkéred, hogy segítsen kitölteni a megfelelő nyomtatványokat és legyen szíves megmondani, hogy mennyi a tartozásod ezek után, valamint hogy rendezheted ezt.
Ha valamit elcsesztem, akár tájékozatlanság miatt is, akkor nem arcoskodok, szarozok, orra alá dugok, hanem szépen megkérem, hogy segítsen megoldani a problémám. Mert ha kifogsz egy kellőképp undok ügyintézőt, vagy akinek épp rossz napja van, akkor nemcsak a minimális éppencsak kötelező segítséget kapod meg és a tartozásod kell befizetned, hanem még meg is büntet (törvény adta jogával élve) bejelentkezési kötelezettség elmulasztása miatt (neked magadtól kellett volna bejelentkezned TB fizetésre), ami magánszemélyeknél 200ezer forint terjedő bírságösszeg lehet a tartozásodon felül.
"Épp ezaz hogy nem kaptam semmiféle tájékoztatást vagy felszólítást az évek során csak ezt"
Vagy kiküldték, csak nem kaptad meg/nem vetted át. A NAVos át nem vett levelek egy idő után kézbesítettnek minősülnek (mintha átvetted volna)
Ha nem válaszolsz rá, akkor az abban foglaltakat elismertnek tekintik.
Magyarán: kiküldenek egy levelet, hogy rendezetlenek tűnik a jogviszonyod, igazold a jogosultságod. Ha erre nem válaszolsz, akkor úgy veszik, hogy nem vagy jogosult, ergó be kell jelentkezned TB fizetésre és magad után kell fizetned.
"Amúgy a számlán van egy 68ezer Ft-os nyitóegyenleg is és ennyi van odaírva (ebből is sokra jön rá az ember)"
Nyitóegyenleg: 2015.01.01-én ennyi tartozásod volt azon az adónemen (ezt az előző évben/években "gyűjtötted" össze)
Ezt is meg tudják mondani neked a NAVvál, hogy mikortól írták elő a fizetési kötelezettséget.
Vagy megnézed ügyfélkapun keresztül az adófolyószámládon.
Ezt az összeget ami marad megkérhetem részletfizetésre vagy így marad?
A behajtást mennyi idő után szokták megkezdeni miután kapok egy ilyen összegről levelet? Illetve ha nincs vagyontárgyam akkor vihetnek el valamit?
Mindent tégy úgy, ahogy az előttem hozzászólók leírtak már.
Bemész a NAV-hoz a hatósági bizonyítvánnyal. Ott ki kell töltened majd egy 16T1011-es nyomtatványt, és annak lesz a hatósági bizonyítvány a melléklete. Ez alapján visszamenőleg törlik arra az időszakra eső járulékot, amikortól rászorultnak minősülsz. Majd írsz egy kérvényt a NAV Fizetési Kedvezmények Osztályára, hogy méltányosságból szíveskedjenek elengedni a náluk fennálló összes tartozásod, mivel amúgy is rászorultnak minősülsz, nem tudod kifizetni azt. Ehhez is szintén (másolatban) mellékeled a hatósági bizonyítványt. Aztán vársz... és láss csodát, megeshet, hogy elengedik az összes tartozást.
Ha még kérnek hiánypótlást a kérelmedhez, akkor azt a megjelölt határidőben, pontosan teljesíted, ha nem tudod valamiért, akkor a kérelmed elbíráló ügyintézőt erről tájékoztatod, aki hivatalból meghosszabbíthatja az eljárási határidőt. Ha nem tartasz be határidőket, és nem arra válaszolsz, vagy nem azt küldöd be, amit kérnek utólag, akkor érdemi vizsgálat nélkül elutasítják a kérelmed. Tehát pontosan és időben mindent!
Szorítok Neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!