Az álláskeresők vállalkozóvá válásának pályázatán elnyertem havi 111 000 Ft-ot és ezt hat hónapig kapom. Ennyit fognak nekem átutalni vagy ebből még lejön az adó és társai?
#23-nak!
Még az is meglehet, sőt, több mint valószínű, hogy számlával kell igazolni, hogy valójában mire költötte el.
De a feltett kérdés nem erre irányult, hanem hogy a kapott összegből adózik, ill. hogy ezen a téren mi lesz vele?
A kérdésem tényleg arra irányult, hogy a 111e Ft-ot kézhez kapom vagy ennek csak töredékét, mert levonják belőle a szükségeseket.
Most újabb helyzet állt elő. Egy könyvelő korábban azt mondta, ez a 6*111e Ft beleszámít a KATA adózásomba, vagyis ha a bevételeim + ez a 6*111e Ft bevétel összesen meghaladja az évi 6M Ft-ot, akkor már nem leszek áfamentes és a tőkejuttatás pályázatban elnyert összeget is bele kell számítani az éves adózásomba.
Most egy másik könyvelő azt mondta, ez hülyeség és a 6*111e Ft-ot nem kell hozzáadni majd az éves adóbevallás során, de a tőkejuttatást sem. Pfff.
A pályázati anyagomban sincs KATA-kizáró tényező írva. Eleve feltüntettem, hogy áfamentes KATA-s leszek és ezt is elfogadták.
A kapott pályázati támogatás két részből áll: 1. 6*111e Ft munkabér támogatás, 2. tőkejuttatás.
Az elsőt bármire költhetem. A második megszabott és számlákkal kell igazolnom.
Első vagyok, és bár szerinted túlbonyolítom a dolgot, de ezt muszáj elmondanom.
Azt írod:
"vagyis ha a bevételeim + ez a 6*111e Ft bevétel összesen meghaladja az évi 6M Ft-ot,"
Amennyiben év közben leszel vállalkozó, a KATA bevétele időarányosan számít, tehát ha pl. júl. 1-től indul a vállalkozás, akkor csak évi 3 millió ft lehet a bevételed ebben az évben KATA-sként(fél év).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!