Osztalékot (egyéni vállalkozás) minden hónapban lehet felvenni?
Abban a hónapban, amikor kiveszed, a köv. hó 12-ig a kötelező SZJA-t, TB-t meg kell utána fizetned. Amennyiben még év közben, de ezt követően valami olyan kiadásod lesz, amelynek nyomán gyakorlatilag eltűnne a korábban még kivehetőnek tűnt nyereség = osztalék, akkor azt már visszacsinálni nem tudod!!
Ezért szokták megvárni, hogy mit is mutat majd az éves bevallás, és akkor fizetik meg az osztalékként mutatkozó összeg utána adót-tb-t.
Az egy másik dolog, hogy a kasszából a pénzt már év közben kiveszed, és beforgatod más helyen, más célra...
Na picit tegyük helyre a dolgokat.
Egyéni vállalkozó év közben egyedül vállalkozói kivétet tud kivenni, aminek adó- és járulékvonzata van.
Vállalkozói osztalékot év végén kell / tud kivenni, aminek járulék vonzata nincs, azt a 10% vállalkozói SZJA megfizetése után, 14% egészségügyi hozzájárulás és 15% SZJA terhel.
Értem köszi a válaszokat.
Szerintetek bevett szokás, hogy - a kedvezőbb feltételek miatt - egy vállalkozó évente egyszer vegye ki osztalékként a pénzét? Tehát ha én évközben meg tudok élni a vállalkozásból származó pénz nélkül is, jobban járok ha inkább évente egyszer veszem ki a pénzt. Jól gondolom? Köszi
Ahogy írtam is fentebb:
"Az egy másik dolog, hogy a kasszából a pénzt már év közben kiveszed, és beforgatod más helyen, más célra..."
Hogy majd év közben vállalkozói kivét címén, vagy év végén osztalék címén kerül-e lekönyvelésre, amit már akár év közben is kivettél a kasszából, az majd kiderül, az éves zárás során.
Valamiből élni kell!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!