Mennyi lehet szerinted egy KATA-s vállalkozó nettó jövedelme, ha bruttó 225 ezer forint a bevétele?
A fennmaradó kb. 170 ezer nem feltétlenül a nettó jövedelme, ugyanis a KATA-s vállalkozó nem számolhat el költséget.
Ha tehát megvesz 10 db valamit 1.000 ft-ért (10.000) és eladja darabját 2.000-ért (20.000), akkor neki a bevétele 20 ezer ft lesz, holott a nettó jövedelme belőle csak 10. ezer ft.
Sőt! Aukciós oldalakon való eladásnál még a vevő által utalt postaköltség is a bevétel oldalon szerepel, holott abból aztán igazán semmi haszna nincs az eladónak.
Nem beszélve a nyomtató tintapatronjáról, a számlatömbről, a vállalkozáshoz szükséges eszközökről, gépekről - ez mind, mind kiadás. utazási költségek, benzin, stb szintén.
Tehát nem, nem 170 ezer ft a nettó jövedelme.
Igen, csakhogy 6 millióig lehet alanyi adómentes.
Ha áfa körös, akkor nem lehet könyvelő nélkül vállalkozni, az meg azért havonta jelentős összeget elvisz - ráadásul sokkal bonyolultabb az adózása is - nem biztos, hogy anyagilag megéri...
Többiek: na, akkor most magyarázzátok el nekem, hogy mi a búbánatért lett lehúzva a 3-as, 4-es válasz?
Fogadjunk, hogy aki lehúzott, egy sem KATA-s vállalkozó:
minden bizonnyal az irigykedő, minimálbérért dolgozó alkalmazottak, akiknek fogalmuk sincs az adózásról, csak azt látják: fúúú, mennyit keres!!
Kérdező, ne haragudj, de van egy olyan érzésem, hogy Te is ilyen célból tetted fel a kérdést: nnnna, most már le lehet húzni :D
A 3-as hozzászólásomban a SAJÁT példámat írtam le!
Nem a kereskedelem a fő tevékenységem, de a fő tevékenységemnél is van befektetés (eszközök, gépek), ott is van költség, közlekedési díj, stb.
És melléktevékenységként kereskedelem is van, és igen, megvettem 20 db valamit 1.000 ft/db-ért és eladtam 20x2.000-ért.
Attól, hogy nem számolhatja el a költséget, ATTÓL MÉG VAN!
Tehát nem, nem 171.000 lesz a nettó bevétele, de ezt a költségek ismerete nélkül nem lehet megmondani.
(jó szórakozást a lehúzásokhoz :D )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!