Ingatlan eladás esetén hogy zajlik az adóbevallás?
Ha eladtunk egy kisebb ingatlant, amiben résztulajdonos vagyok, akkor azt fel kell tüntetni az adóbevallásban?
Nem tudom pontosan hogy hangzik a hivatalos szabály, de olyasmi rémlik, hogy csak egy bizonyos összeg felett kell feltüntetni a bevallásban.
Valaki be tudná esetleg linkelni az erről szóló hivatalos leírást?
A feltett kérdésre kapott válasz után tudunk mi is pontos információt adni.
Melyik évben, milyen módon (örökség, ajándék, vásárlás) került az eladott lakás a tulajdonodba, és milyen értéken? Melyik évben adtad el és mennyiért?
"csak egy bizonyos összeg felett kell feltüntetni a bevallásban. " Ilyen nincs, ez egy téves információ, egymást hülyítik vele az emberek.
... valamint: Milyen ingatlanról beszélünk.
Lakóingatlanról, vagy valami másról (garázs, kert, termőföld, bolt, istálló, raktár... stb.) ?
Örökség útján lettem résztulajdonos, 17 évvel ezelőtt.
Nem nagy terület (kb 20*40 méter), egy kis szántó pár gyümölcsfával.
Ha 17 éve már a tulajdonodban volt, amikor eladtátok, akkor nem kell SZJA szempontjából vele foglalkozni, mert a megszerzését követő 15. évben vagy az utáni években történt értékesítése esetén nem keletkezik az eladásból adóköteles jövedelem. Ezt írja a törvény.
Se bevallani nem kell - hiszen nincs is mit -, és személyi jövedelemadó sincs utána ennél fogva.
Teljesen mindegy ilyen esetben, hogy mennyiért adtad el az ingatlant, az állam nem kér belőle részt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!