Mi az a lakáscélú hiteltörlesztés esetén igénybe vehető adókedvezmény?
81 - 83. sorok: A lakáscélú hiteltörlesztésre befizetett összeg halasztott kedvezménye A személyi jövedelemadóról szóló törvény lakáscélú hiteltörlesztéssel kapcsolatos kedvezményrõl rendelkezõ elõírása 2007. január 1-jén hatályát vesztette. Azonban, a törlesztés megkezdésének évében és az azt követõ négy adóévben, a személyi jövedelemadóról szóló törvény lakáscélú hiteltörlesztéssel kapcsolatos kedvezményrõl rendelkezõ elõírásait változatlan tartalommal lehet alkalmazni azon hitelek esetében, amelyek tekintetében a hiteltörlesztés 2007. január 1-je elõtt megkezdõdött. A lakáscélra felvett hitel törlesztésébe az idézett törvényhely szerint beletartozik a tõketörlesztés (az elõtörlesztést is ideértve), a kamatfizetés, a kezelési költség és a hitelfolyósítási díj. Amennyiben a magánszemély 2007. január 1-je elõtt a fentieket fizette, részére az adókedvezmény továbbra is jár a személyi jövedelemadóról szóló törvény lakáscélú hiteltörlesztéssel kapcsolatos kedvezményrõl rendelkezõ 2006. december 31-én hatályos elõírásai szerint, függetlenül attól, hogy 2007. január 1-ig megkezdõdött-e a tõke törlesztése. Az elõtörlesztés esetén szintén változatlanul megilleti a magánszemélyt az adókedvezmény az elõzõek szerint. Amennyiben a fentieknek megfelel és a 2009. évben lakáscélú hiteltörlesztésre befizetett összegrõl a hitelintézet igazolásával rendelkezik, a szja-törvény lakáscélú hiteltörlesztéssel kapcsolatos kedvezményrõl rendelkezõ 2006. december 31-én hatályos elõírásait vegye figyelembe az adókedvezmény halasztott érvényesítésekor.
Ezt az adóbevallás kitöltési útmutatójából másoltam ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!