Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi az a lakáscélú hiteltörlesz...

Mi az a lakáscélú hiteltörlesztés esetén igénybe vehető adókedvezmény?

Figyelt kérdés
2008. áprilisban vettük hitelre (deviza) a lakásunkat. Férjem előző évben megkérdezte melóhelyén azt, aki az adóbevallást készíti, hogy mi is ez az adókedvezmény, de azt mondták neki, ez már megszűnt, ne foglalkozzunk vele. Én a melóhelyen idén is kaptam ilyen nyomtatványt, az összes kollégámmal együtt, tehát nyilván nem szűnt meg. Semmi infóm nincs róla, kérlek, ha tudtok róla valamit (ki, milyen esetben, hogyan érvényesítheti, stb...), akkor segítsetek. Munkahelyemre semmilyen papírt nem adtam le a hitel felvétellel kapcsolatban, tehát ott nincs róla tudomásuk.
2010. ápr. 1. 21:01
 1/3 anonim ***** válasza:
Tudtommal nem szűnt meg.A Bank küld egy papírt,hogy mennit a befizetett hitel,és mennyi adókedvezmény illet meg a múlt évre.Ezt az összeget kell az SZJA.bevallásban levonásba helyezni.
2010. ápr. 1. 21:43
 2/3 anonim ***** válasza:
Csak azoknak jár, akik már 2007. jan. 1. előtt megkezdték a hitel törlesztését. Tehát nektek sajnos már nem.
2010. ápr. 1. 21:44
 3/3 anonim ***** válasza:

81 - 83. sorok: A lakáscélú hiteltörlesztésre befizetett összeg halasztott kedvezménye A személyi jövedelemadóról szóló törvény lakáscélú hiteltörlesztéssel kapcsolatos kedvezményrõl rendelkezõ elõírása 2007. január 1-jén hatályát vesztette. Azonban, a törlesztés megkezdésének évében és az azt követõ négy adóévben, a személyi jövedelemadóról szóló törvény lakáscélú hiteltörlesztéssel kapcsolatos kedvezményrõl rendelkezõ elõírásait változatlan tartalommal lehet alkalmazni azon hitelek esetében, amelyek tekintetében a hiteltörlesztés 2007. január 1-je elõtt megkezdõdött. A lakáscélra felvett hitel törlesztésébe az idézett törvényhely szerint beletartozik a tõketörlesztés (az elõtörlesztést is ideértve), a kamatfizetés, a kezelési költség és a hitelfolyósítási díj. Amennyiben a magánszemély 2007. január 1-je elõtt a fentieket fizette, részére az adókedvezmény továbbra is jár a személyi jövedelemadóról szóló törvény lakáscélú hiteltörlesztéssel kapcsolatos kedvezményrõl rendelkezõ 2006. december 31-én hatályos elõírásai szerint, függetlenül attól, hogy 2007. január 1-ig megkezdõdött-e a tõke törlesztése. Az elõtörlesztés esetén szintén változatlanul megilleti a magánszemélyt az adókedvezmény az elõzõek szerint. Amennyiben a fentieknek megfelel és a 2009. évben lakáscélú hiteltörlesztésre befizetett összegrõl a hitelintézet igazolásával rendelkezik, a szja-törvény lakáscélú hiteltörlesztéssel kapcsolatos kedvezményrõl rendelkezõ 2006. december 31-én hatályos elõírásait vegye figyelembe az adókedvezmény halasztott érvényesítésekor.

Ezt az adóbevallás kitöltési útmutatójából másoltam ide.

2010. ápr. 1. 21:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!