Hogyan igényelhető esetünkben az adókedvezmény? (Bővebben lent)
A családi kedvezmény alapból a vér szerinti szülőnek jár, aki jogosult a családi pótlékra. Év közben az élettárs nem veheti igénybe, csak a saját gyermeke után. Viszont én tudok egy olyanról, hogy év végén az élettárs is jogosult arra az összegre, amelyet a vér szerinti (tehát a másik szülő) nem tudott igénybe venni, mivel nem volt annyi jövedelme, hogy ezt meg tudja tenni. Még az APEH honlapon olvastam valahol.
Utánakeresek, hogy tutira menjünk a dologban.
Tehát az biztos, hogy év közben nem lesz rá módja. Az év végi bevallásosat pedig még ma megnézem, holnap jelentkezem!
Pontosan. Nálunk is a cégnél rögtön mindenki házasodni akart emiatt. Szerintem nem eszik olyan forrón a kását. Utánajárok, mert itt is sokakat érint majd a dolog.
Remélem jó hírrel fogok szolgálni.
Nem kellett holnapig várni.
Úgy van, ahogy mondtam. TEhát év végén az adóbevallásban az élettárs is igénybeveheti a nem vér szerinti gyermek után a családi kedvezményt akkor, ha:
- saját háztartásában neveli (egy a lakcímük)
- nem veszik igénybe az egyedülállónak járó magasabbh összegű családi pótlékot az után a gyermek után.
De csak év végén jöhet ez szóba a bevallásban.
Belinkelem az adóhivatal magyarázatát is.
Ez a törvényi hely az SZJA törvény 29/B. §-ának (1) bekezdésében van benne. Erre ad tájékoztatást az adóhivatal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!