Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan adózunk? Talán külön...

Hogyan adózunk? Talán külön kellene a haszonélvezetről lemondanom a fiam javára? Eladtunk egy lakást, melynek a fiam a tulajdonosa, én a haszonélvezője vagyok.

Figyelt kérdés
A szerzés évétől számított 4 évben adtuk el. Az adás-vételi szerződésben az ügyvéd nem írta bele, hogy a haszonélvezeti jogomról ingyen lemondok a fiam javára. Én állageladóként szerepelek. A szerződésben annyi van benne, hogy a haszonélvezeti jog törlésre kerül. Áprilisig letéti szerződés van érvényben, mert még várni kell a teljes kifizetésre a vevő részéről. Akkor most hogyan, milyen arányban adózunk? Én nyugdíjas vagyok, akkor most nekem is kell adóbevallást készíteni? Érdemes-e egy ajándékozási szerződést írni a haszonélvezet odaajándékozásáról. Vajon ajándékozás után a fiam a haszonélvezettel csökkentett érték után adózik majd?
2016. márc. 1. 19:29
 1/5 anonim ***** válasza:
Ha a fiad a tulajdonos, akkor semmi értelme haszonélvezeti jogot is biztosítania, mert az már adott. A haszonélvezeti jognak csak akkor van értelme, ha az illetö nem azonos a tulajdonossal.
2016. márc. 1. 19:39
 2/5 A kérdező kommentje:

Talán rosszul fogalmaztam a kérdésem?

Nem haszonélvezeti jogot szeretnék biztosítani a fiamnak, hanem lemondani szeretnék ingyen a fiam javára, hogy csökkentsem az eladáskor kifizetendő adót, ha ezzel valóban csökkenteni tudom azzal, hogy az én vagyonértékű haszonélvezeti jogom összegével csökken az adó.

2016. márc. 1. 20:18
 3/5 A kérdező kommentje:
Én vagyok a haszonélvező, nem a fiam.
2016. márc. 1. 20:20
 4/5 anonim ***** válasza:
Menjetek el a közjegyzöhöz és töle kérjetek információt!
2016. márc. 2. 08:04
 5/5 anonim ***** válasza:

Lemondhatsz a haszonélvezetről, de nem a fiad (vagy bárki más) javára.

Ezért is nem írta bele az ügyvéd, hogy ingyen lemondasz a fiad javára, mert nincs ilyen.

A lemondás lehet "ingyenes", de kérhetsz érte pénzt is.

Eladni a tulajdonos tudja, a haszonélvező nem. Így te nem kapsz pénzt az eladásból, ergo nem is kell adóbevallást készítened emiatt.

A fiad adózik utána teljes egészében (természetesen a törvényben maghatározott bevételt csökkentő tényezők levonása utáni jövedelem alapján)

2016. márc. 2. 08:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!