Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ilyen esetben milyen dokumentu...

Ilyen esetben milyen dokumentumokra van szükségem?

Figyelt kérdés

Adószámos magánszemélyként szeretnék grafikai munkákat végezni. Nincs semmilyen munkaviszonyom.

Tegyük fel, hogy bejelentem magam adószámos magánszemélynek, lesz számlatömböm, tudok majd számlát adni.

Ha lesz munkám, akkor kell-e megbízási szerződést kötnöm? (magánszeméllyel/céggel)

Ha cég bíz meg munkával, nekik kell intézni a járulékokat, ez a gyakorlatban hogy működik? Elég ha csak szólok a cégnél, hogy adószámos magánszemély vagyok és ők tudni fogják, vagy kell ehhez is valami kérvény/nyilatkozat?

Tudom, hogy mennyi bevétel után milyen járulékokat kell fizetni, ha magányszemély "dolgoztat", de azt milyen "papíron" (nyomtatványon), kinek/hova kell bejelentenem és milyen gyakran? (havonta/negyedévente/évente)

Gyakorlati példák érdekelnének, minden infó nagy segítség lenne.

2016. febr. 28. 20:44
 1/5 A kérdező kommentje:

Tehát arra lennék igazán kíváncsi, hogy milyen nyomtatványok kellenek? mint pl. az adószám igényléséhez a T101-es nyomtatvány.

Járulékfizetéshez, költségelszámoláshoz stb. milyenek kellenek?

2016. febr. 28. 20:53
 2/5 anonim ***** válasza:
Bocs, hogy ezt mondom, de az adószámos magánszemély annyira nem elterjedt, hogy itt a Gyakorin aligha fogsz erre választ kapni. Be kell menned a NAV-hoz és ott felvilágosítanak vagy keress egy könyvelőt - amire amúgy is valószínűleg szükséged lesz.
2016. febr. 28. 21:42
 3/5 A kérdező kommentje:

Ha jól értem ÁFA körbe nem kell bejelentkeznem, tehát nem kell negyedévente bevallást készítenem, csak adóelőleget fizetnem? (kell=köteles vagyok)

Én számolgatom magamnak, hogy mennyi a bevételem, azután mennyit kell adózni aztán negyedévente befizetem csekken, ami nekem kijött, meg majd csinálok éves bevallást aztán vagy stimmel vagy nem a kettő vége? (:D)...

És akkor a költségelszámolás hogy működik ebben az esetben?

Tudom van rá két féle mód, de ha a tételes elszámolást választom, akkor mikor kell "bizonyítanom" (számlával), hogy tényleg volt olyan kiadásom? Negyedévente vagy az éves adóbevallásban vagy mikor/hogyan?

2016. febr. 28. 21:45
 4/5 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy lesz szükségem könyvelőre, de előtte se szeretnék totál tudatlanul állni, bár tudom az a munkája, hogy helyettem tudja, de szeretném én is tudni ennek a menetét...
2016. febr. 28. 21:46
 5/5 anonim ***** válasza:

De pont ezt magyarázom, hogy itt nem tudunk válaszolni, mert kevésbé ismert ez a fajta adózás, meg nem is minden tevékenységre lehet kiváltani (pl. rendszeresre sem), stb.

Üzlet és pénzügyek kérdéskörnél a toplista 1. helyezett vagyok, de mégsem tudok én sem válaszolni.

Egyetlen ember van itt a gyakorin, aki esetleg ezt tudja, de Ő még nem járt erre.

Azt javaslom,írd be a gyakorin a keresőbe, hogy adószámos magánszemély és próbáld meg megkeresni - egyszer mintha válaszolt volna valakinek erről.

Nekem nincs időm keresgélni, bocs :-(

2016. febr. 29. 08:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!