Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi az az EHO pontosan? Ki...

Mi az az EHO pontosan? Ki fizeti? Ki nem fizeti? Miért fizetjük?

Figyelt kérdés

2016. febr. 22. 15:22
 1/5 anonim ***** válasza:

Egészségügyi hozzájárulás.

Például magánszemélyek fizetik üzletszerű tevékenységeik után, a banki kamatok után is fizetjük, a béren kívül szerzett juttatások bizonyos körét is érintheti ez a kötelezettség, stb. Nagy a "felhasználói kör".

Miért fizetjük? Hozzájárulás az egészségügyi rendszer fenntartásához.

Ki nem fizeti? Például én, mert munkaviszonyom van, és ott vonnak egészségbiztosítási járulékot, valamint fizet utánam a cég szociális hozzájárulási adót, ami szintén hozzájárul a rendszer fenntartásához.

Ez nem azonos a "magam után fizetem a TB-t" dologgal!

Azt egészségügyi szolgáltatási járuléknak hívják, és más az a kör, akinek fizetnie kell!

2016. febr. 23. 05:23
 2/5 A kérdező kommentje:
De nem értem, ha valakinek munkahelye van, és fizette a TB-t, akkor az önálló tevékenysége után miért kell még? Azzal veszélyezteti az egészségét, vagy pluszban terheli az egészségügyi rendszert, hogy többet kell költsön magára? Meg azt sem értem eleve, hogy miért százalékot fizetünk és miért nem fix összeget. Ráadásul baromi sok 27%, és miért nem olvasztják be az adóba 15+27 = 42%, ez megtévesztő.
2016. febr. 23. 07:51
 3/5 anonim ***** válasza:

Erre csak azt tudom mondani, hogy ez van. :)

Viszont az EHO-nál van éves plafon. Afelett már nem kell fizetni!

2016. febr. 24. 04:50
 4/5 A kérdező kommentje:
kb mennyi?
2016. febr. 27. 01:45
 5/5 anonim ***** válasza:

A hozzájárulás fizetési felső határ 450 000 forint/év.

Főszabályként a kifizetőt terheli a 27 százalék mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége. A magánszemélynek kell megfizetnie a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást, ha a jövedelme nem kifizetőtől származik, vagy a kifizetőnek nincs adó/adóelőleg megállapítási kötelezettsége.

2016. febr. 28. 06:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!