Mi az az EHO pontosan? Ki fizeti? Ki nem fizeti? Miért fizetjük?
Egészségügyi hozzájárulás.
Például magánszemélyek fizetik üzletszerű tevékenységeik után, a banki kamatok után is fizetjük, a béren kívül szerzett juttatások bizonyos körét is érintheti ez a kötelezettség, stb. Nagy a "felhasználói kör".
Miért fizetjük? Hozzájárulás az egészségügyi rendszer fenntartásához.
Ki nem fizeti? Például én, mert munkaviszonyom van, és ott vonnak egészségbiztosítási járulékot, valamint fizet utánam a cég szociális hozzájárulási adót, ami szintén hozzájárul a rendszer fenntartásához.
Ez nem azonos a "magam után fizetem a TB-t" dologgal!
Azt egészségügyi szolgáltatási járuléknak hívják, és más az a kör, akinek fizetnie kell!
Erre csak azt tudom mondani, hogy ez van. :)
Viszont az EHO-nál van éves plafon. Afelett már nem kell fizetni!
A hozzájárulás fizetési felső határ 450 000 forint/év.
Főszabályként a kifizetőt terheli a 27 százalék mértékű egészségügyi hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége. A magánszemélynek kell megfizetnie a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást, ha a jövedelme nem kifizetőtől származik, vagy a kifizetőnek nincs adó/adóelőleg megállapítási kötelezettsége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!