Vállalkozással és adózással kapcsolatban - érdemes -e KATA-t választani?
Webáruházat szeretnék indítani a közeljövőben. Az adózással kapcsolatban lenne pár kérdésem:
- KATA adózásnál, csak a havi 50000Ft-ot kell fizetnem magam után, vagy ezen kívül kell még a járulékokat is megfizetnem?
- Ha importálni is szeretnék, akkor is van lehetőség a KATA adózást választani, vagy nem? És miért?
Köszönöm előre is, ha válaszoltok. Hamarosan kozultáni fogok egy könyvelővel is, de szeretnék egy kicsivel tájékozottabb lenni addig is a témában.
Értem, köszi.
És az importálással mi a helyzet? EU-ból szeretnék majd importálni. Ilyenkor az adó levonható a későbbiekben?
Attól függ mit szeretnél eladni. És a havi bevételed előreláthatólag meghaladja-e a félmilliót.
Eu import esetén áfakör a célszerű, ehhez viszont havi könyvelés és bankszámla is kell kötelezően, aminek megint csak van plusz költsége. Ha már bankszámla, akkor az se mindegy, hogy deviza vagy forint, ha már Eu import és azon belül is mennyik a költségek?
Emellett kérdés megelégszel el havi 81.000 ft-os biztosítási összeggel,-amit nyugdíjba, táppénzbe, munkanélküli ellátásba, gyedbe, CSEDbe számítanak majd be alkalomadtán- vagy plusz 40 ezerért fizetsz e esetleg többet havi pár ezerrel, vagy még az 50-től is kevesebbet (attól függően, hogy tudsz-e adókedvezményeket érvényesíteni,. pl. van e gyermeked, vidéki kis faluban-szabad vállalkozási zónában - van e bejegyezve a székhelyed, stb.) ?
Ha áfamentesen szerzel be majd adsz el 27% áfával, elég magas árrés maradhat átmenetileg kezedben de ne feledd, hogy a költség áfa levonás után be is kell fizetni a jogos részt. Így 100%-ban csak Eu importra alapozni kereskedelmi vállalkozást szerintem nem éri meg. Anno én 60% Eu import + 40% tengerentúli és hazai beszerzés aránnyal dolgoztam hatékonyan.
Köszönöm a hasznos válaszokat. Igen, könyvelői díjjal is számoltam. Plusz kb 70%-ban szeretnék EU-ból importálni, a maradék pedig belföldi lenne.
Hamarosan megyek könyvelőhöz, de így legalább már képben vagyok egy kicsit ezekkel a dolgokkal is. Köszönöm mégegyszer mindenkinek. :)
Sose fogsz könyvelőhöz menni... ez már legalább a negyedik, ötödik kérdésed. VAlami kis zugkönyvelő elindít, onnantól azt hiszed, ennyi elég is, aztán majd jönnek a bajok.
Több tíz éves tapasztalat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!