Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Vagyonszerzésnek számít?

Grandati kérdése:

Vagyonszerzésnek számít?

Figyelt kérdés
Házassági vagyonközösséget a válásunk során úgy osztottuk meg, hogy a házunk fele eleve az enyém, ehhez megkaptam a másik felét is. Én lemondtam a vállalkozásunk engem illető részéről. Kérdésem, hogy ha a ház teljes egészében a nevemre kerül, majd eladom, de nem költöm el a teljes árat egy másik lakás vásárlásra, akkor kell-e utána adót fizetnem? A házunkat közösen, 15 éve vettük. Egy könyvelőiroda szerint bevételem lesz, az ügyvéd szerint pedig nem kell fizetnem, mert ezzel vagyok kifizetve a házasságomból a vagyonmegosztás során.
2016. febr. 3. 15:16
 1/3 A kérdező kommentje:
Nem tud segíteni senki? :(
2016. febr. 3. 18:34
 2/3 anonim ***** válasza:
A könyvelőnek lesz igaza. Onnantól hogy a váláskor te megkaptad a másik felét is, a vagyonmegosztási rész lezárult. Ha utána eladod az ingatlant, annak már semmi köze a korábbi válóperes dolgokhoz. Vagyonszerzés lesz, és ha veszel új ingatlant, akkor a különbözet után kell adót fizetni. Javaslom mindenképp tájékozódj adóügyi szakembernél, mielőtt belemész az ingatlanbizniszbe, hogy tisztán lásd a dolgokat. :)
2016. febr. 3. 19:36
 3/3 anonim ***** válasza:

Mindketten jól tudják, de teljesen másról beszéltek.

A vagyonközösség megszüntetésével kaptál "vagyont", ami után most nem kell fizetned semmit. Más vagyonszerzés esetén kellene! (ügyvédnek van igaza) Amint azt értékesíted, és származik belőle jövedelmed (hasznod), kapásból SZJA-köteles lesz (könyvelőnek van igaza).

Szerintem nem ugyanarról a szituációról beszélt az ügyvéd és a könyvelő... :)

2016. febr. 4. 05:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!