Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » KATA adózás másodállásban?

KATA adózás másodállásban?

Figyelt kérdés

Azt írták, hogy havi 25 000 Ft adót kell fizetni. De minden hónapban?

Nekem van főállásom és a hobbimból évi 5-6 alkalommal szerzek plusz jövedelmet, amihez az esetek felénél kérnek/kérnének számlát.

Ehhez ajánlották nekem a KATA-t, de érdeklődnék, hogy ha csak mondjuk februárban kiállítok egy számlát, júliusban 3-at, szeptemberben meg megint 1-et és ennyi volt az éves számlázásom, akkor is havonta fizetnem kell az 50 ezret?

2016. febr. 3. 12:13
 1/7 A kérdező kommentje:
Bocsi, a végére is 25 ezret akartam írni. :)
2016. febr. 3. 12:19
 2/7 anonim ***** válasza:

Ha van főállásod és nem rendszeres a tevékenységed, akkor lehet, hogy Neked az adószámos magánszemély lenne a megfelelő forma.

Szerencséd van, mert tegnap leírta az EGYETLEN ember, aki ért hozzá pontosan, percízen, hogy mit takar ez - kikerestem Neked, bemásolom:

" Bak Norbert nevű felhasználó válasza:

... Adószámos magánszemély lehetsz ettől függetlenül, de a tevékenységi kör határozza meg, hog mire adják ki neked.

pl. kérheted őstermelőként, bérbeadóként, szellemi foglalkozásokra, vagy olyan esetekre, ahol megbízási szerződéssel alkalmaznak, de pl. kereskedelmi tevékenységre már nem.

Az esetben sem főállás mellett, sem anélkül nincs havi járulékfizetésed, csak a bevételből kell adóznod 15% SZJA-t és 27% Ehot, de ez utóbbit sem minden esetben. Pl. havi 35 ezer bevétel alatt nem, illetve akkor sem, ha a megbízó céged kifizető, vagy ha ingatlant adsz bérbe és éves szinten a bérleti díjad nem éri el az egy milliót.

Szintén adómentes vagy egész évben őstermelőként, ha előző éven nem érted el a 600.000 Ft bevételt.

Egyéb esetben vállalkozói kell, de ott is választhatsz többféle adózási módot. ezt mindenképp könyvelővel egyeztesd, mert nem mindenhol a kataval jársz a legjobban és van ahol nem is releváns, pl. ha havi 500.000 Ft felett van a tervezett bevételed, vagy épp családi adókedvezményt is érvényesíteni akarsz, vagy épp fontos, hogy mekkora összeg után fizeted meg a járulékot (pl. CSED, gyed, nyugdíj, álláskeresési járadék megállapítás, táppénz, stb.), mert a kata azért "olcsó", mivel a minimálbért sem éri el ez az összege... ."

2016. febr. 3. 12:24
 3/7 A kérdező kommentje:

Az a gond, hogy eddig adószámos magánszemélyként számláztam, de pont erről akarnak most lebeszélni. Két NAV irodában is voltam bent egyébként még régebben érdeklődni az adószámos magán(y)személy adózásáról, de mindenhol mást mondtak, így csak év végén szja-t szoktam megfizetni az előző évi számláimból. Valaki mondta, hogy pl, ha cégnek számlázok, akkor a cégnek kell levonnia belőle az adókat, járulékokat és a nettót kifizetni felém. Azonban a legtöbb cég nehogy nem vonja le, hanem azt sem tudják mi az, h adószámos magánszemély, hogy adózik, mit kéne a számláimmal csinálniuk. :)

Plusz az az 5-6 számlám éves szinten kb 1,3 millió Ft összegű, tehát egy-egy számlát 2-300 ezer Ft-ról állítok ki, s mivel szellemi termék, így nincs semmi ktg-em, amit le tudok belőle vonni, így eddig az 1,3 millió 90%-ábból kellett a 16% szja-t fizetnem, ami közel 200 ezer ft volt, míg így katával, ha csak abban a hónapban kéne fizetnem 25-öt, amikor számlázok, akkor a fenti példa alapján 3x25 ezerből, tehát 75 ezerből megúsznám a dolgot. Legalábbis egy ismerős ezt tanácsolta. Azért kérdezem, hogy ez valóban járható út-e vagy rosszul mondta. :)

2016. febr. 3. 12:53
 4/7 anonim ***** válasza:
Havi 25e Ft tételes adót kellene fizetned KATA-ban.
2016. febr. 3. 13:14
 5/7 anonim ***** válasza:

Nem, ez nem járható út - ha működik a vállalkozásod, akkor fizetni kell minden hónapban.

Esetleg szüneteltetheted, de azt nem tudom, működne-e úgy, hogy 2-3 hónap szünet, aztán megint "beélesíted", aztán megint szünet... Nem tudom, ezt lehet-e, ezt tényleg a NAV-tól kellene megkérdezned, de szerintem, ha így csinálnád a vállalkozást, akkor előbb-utóbb (de inkább előbb) elkezdene utánanézni a NAV, mi ez a csiki-csuki és nem biztos, hogy jól jönnél ki belőle...

Azért, ha jobban belegondolsz, 1.300 ezer ft-ból évi 300 ezer ft adó még mindig nem olyan vészes... 3/4-e még mindig megmarad Neked :-) Más vállalkozók meg akár 45-50 % adót is fizetnek (szochó, stb)

2016. febr. 3. 13:20
 6/7 anonim válasza:
Köszi hogy bemásoltad!
2016. febr. 3. 14:25
 7/7 anonim ***** válasza:

"Esetleg szüneteltetheted, de azt nem tudom, működne-e úgy, hogy 2-3 hónap szünet, aztán megint "beélesíted", aztán megint szünet..."

Lehet, de amennyi macerával jár, hidd el nekem, hogy szívesebben fizetnéd a havi 25 000-et.

2016. febr. 5. 01:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!