Diak hitel felmondott szerzodes, vegrehajtas, mit tudnak tenni?
Nem egésez világos, hogy mit akarsz megtudni, de ha jól értem, akkor a következök érvényesek.
Ha felmondod a diákhitelt, az nem azt jelenti, hoyg az megszünik, hanem hoyg nem fizetnek neked tovább, te azonban ettöl még köteles vagy visszafizetni a felvett összeget kamatostól.
Ha nem fizetsz, akkor a tartozás a késedelmoi kamatokkal növekszik, azaz egyre nagyobb összeggel tartozol, és hogy most éppen hogy áll, azt nem lehet megtudni.
Ha átadják egy végrehajtó cégnek, akkor annak jogában van a cuccaidból azt és annyit elvinni, ami efdezi a tartozást a kamatokkal együtt.
Ha az allandó lakcímed ott van, ahol édesanyád él, akkor jogosan akarnak ott lefoglalni értéktárgyakat.
Ertem,koszonom a valaszod. na de nem az edesanyam berendezeseit?! azt azert megis hogy gondoljak? Nekem ott nincs semmim, sajnos.
A diakhitelt ok mondtak fel, es adtak at ado tartozaskent. Anno volt hogy tudtam torleszteni, volt hogy nem. Hajlando vagyok termeszetesen fizetni,amit anno felvettem de idaig nem tudtam veluk szot erteni, es nem szeretnem a 4 szeres oszeget fizetni. Szoval ez lenne a problemam. Koszonom valaszod,
Csak úgy nem foglalhatnak le cuccokat, ha azok nem a tieid. Valószínű, hogy a szerződést mivel felmondták, ezért elvesztetted azt a jogot is, hogy alacsony összegen hosszú távon tudd fizetni, tehát mint diákhitel, semmis lett, ezért behajtják rajtad, mint rendes tartozást.
Javaslom, hogy menj be a központba, kérdezd meg mennyit kell befizetni, kérj részletfizetést, a lényeg, hogy kooperálj velük.
Na lássuk csak, mit is jelent egy hitelszerződés?
1. lépés: ŐK fizetned neked pénzt,
2. lépés: TE ezt részletekben, egyéb feltételekkel visszafizeted.
Felmondták a szerződést, vagyis több pénzt már nem kapsz, és a törlesztés ütemezése is semmis. Ahogy a szerződésben írják is, egy összegben lesz esedékes a tartozás. Természetesen a tartozás továbbra is fennáll.
Amikor már felmondták a szerződést, te nem nagyon tudsz egyezkedni velük, meg "szót érteni", azon már túl vagytok, előbb kellett volna erre gondolni. Mivel a felmondás után nem fizetted meg a teljes tartozást, ők már át is adták az adóhatóságnak, innentől kezdve az ő ügyük, és ők nagyon könnyen tudnak végrehajtani. Természetesen nem csak a felvett összeget, hanem a kamatokat és a végrehajtási költséget is bevasalják.
A törlesztés egyébként nem úgy megy, mint a mesében, hogy "hol volt hol nem", azt fizetni kell, ahogy a szerződésben vállaltad. A felmondás sem olyan, hogy csak úgy meglépik, ahhoz már súlyos szerződésszegés kell, vagyis gondolom rendesen felbőszítetted őket korábban. Most ez van, szartál rá magasból, mert "ez csak diákhitel", nagyképűen úgy gondoltad, hogy nem kell ezzel foglalkozni, most meg visszanyal a fagyi, mert be fogják hajtani.
Mivel ott a bejelentett lakcímed, azt vélelmezik, hogy azok ott a te cuccaid. Természetesen ha nem így van, akkor nem vihetik el.
Fizetésből letilthatnak, bankszámlát inkasszózhatják, ingatlant is vihetik. Persze ha nincs semmid, akkor nem, de az életed során biztos lesz valamid.
Ha ott a lakhelyed, akkor feltételzik, hogy a cuccaid is ott vannak.
Ha anyád bizonyítani tudja, hogy azok az ö dolgai, akkor nem vizsnek el semmit.
#4-es válaszolónak amúgy igaza van.
Valóban talán már nem lehet velük egyezkedni, mert már végrehajtás alatt van, szóval én is azt valószínűsítem, hogy már több felszólítás előzte ezt meg, csak nem foglalkoztál vele. És persze, a diákhitel is hitel, fizetni kell, és nem lehet elmaradni. Mivel nem fizetted, most még plusz a büntetőkamatot és a végrehajtó díját is neked kell kifizetned és amíg nem teszed meg, addig halmozódik és kegyetlen kamatokkal lesz nagyobb a tartozás. Csak, hogy értsd, ez már nem diákhitelként funkcionál. Tudom, biztos nem tudtad fizetni, meg nem ismerlek, de sajnos az emberek többsége úgy gondolkozik, hogy felveszik és aztán meg nem fizetik, de az nem jut eszükbe, hogy a végén így sokkal rosszabbul járnak, úgy ahogy említetted is, hogy a többszörösét nem akarod visszafizetni. Pedig vissza kell, és amíg nem teszed, addig mennek utána és anyukádat is fogják zaklatni, sajnos. Sajnálom tényleg és patt helyzet, de valóban előbb kellett volna ezen gondolkozni. A kedvezményes hitel lehetőségét megkaptad, de te nem tartottad be a szabályokat.
Az adótartozást nem értem. Az is van még pluszban? Csak, mert az nem függ össze a hitellel.
A diakhitel.hu-ról másoltam be:
"Szerződés felmondása
Az Üzletszabályzat értelmében kötelességünk azonnali hatállyal felmondani a hitelszerződést:
- ha a hitelfelvevő több mint 12 hónapnyi részletfizetési törlesztéssel adós marad, feltéve, hogy a hitelfelvevő e tartozását a Diákhitel szervezet írásbeli felszólításában foglalt határidőben nem teljesíti,
- ha jogosulatlanul vette igénybe a Diákhitelt,
- súlyos szerződésszegés esetén (pl. névváltozás vagy állandó lakcím változás bejelentésének elmulasztása)
A felmondást követően teljes tartozását egy összegben – 8 napon belül – szükséges megfizetnie. Ha a határidő lejártát követően, nem kerül rendezésre elmaradása, akkor teljes hiteltartozása átadásra kerül a NAV részére, behajtás céljából
A szerződés felmondását követően már nem lehet kérelmezni a Diákhitel Központ által biztosítható kedvezményeket (célzott kamattámogatás, törlesztési kötelezettség szüneteltetése, törlesztőrészlet mérséklése, új hallgatói jogviszony bejelentése)."
és ezt is
"
Felmondás utáni lehetőségek
A Diákhitel Központ a hitelszerződés felmondását visszavonhatja, ha Ön írásban kérelmezi a visszavonást, és a felmondás alapjául szolgáló tartozását megfizette, valamint tartozása még nem került átadásra az Állami Adóhatóság részére behajtás céljából. A visszavonásra nem kerülhet sor, ha a szerződés ezt követő hatálybalépésével Önnek ismételten hátraléka állna fenn.
Abban az esetben, ha tartozása már behajtás alatt áll, a Diákhitel Központ az egy összegben esedékessé vált hátralék megfizetése érdekében részletfizetést biztosíthat.
Ennek részleteiről kérjük, érdeklődjön elérhetőségeink valamelyikén!"
És milyen dolog, hogy védtelen, szegény embereket zaklatnak? Nos, a helyzet az, hogy ha kellő komolysággal kezelted volna a Diákhitelt, akkor nem került volna anyukád ilyen helyzetbe - azaz Te vagy az oka, hogy zaklatják.
Mint írták, nyilván nem ok nélkül mondták fel a szerződésedet - oké, hogy vannak időszakok, amikor az ember munka nélkül van, nem tud fizetni, de akkor be kell menni és egyezkedni - nem nemtörődöm módon kezelni. Az az érzésem, hogy még mindig nem fogod fel a dolog súlyosságát. A végrehajtó díjával megtűzdelve lényegesen nagyobb összeg fog kijönni, mint amit eredetileg be kellett volna fizetned.
"Az adótartozást nem értem. Az is van még pluszban? Csak, mert az nem függ össze a hitellel."
Nincs adótartozása, de a DH központ jogosult a NAV-nak átadni a tartozásokat, ők meg adók módjára be tudják hajtani azt. Tehát nem kell polgári jogi hercehurca (fizetési meghagyás, bíróság), a NAV egyszerűen végrehajthatja. Többek között ezért is alacsonyabb a DH kamata, mert sokkal biztosabb a visszafizetés - így vagy úgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!