Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Tegyük fel, hogy adóként+járul...

Tegyük fel, hogy adóként+járulékokként mindenkinek egy fix összeget kellene befizetnie, nem jövedelemarányosan. Tehát mindenkinek ugyanannyit vonnának le a fizetéséből, keresettől függetlenül. Mekkora lenne ez az összeg?

Figyelt kérdés

Benne lenne az SZJA, nyugdíjjárulék, egyészségügyi, meg minden, ami a cégnek egy átlag dolgozóra költött pénzéből leolvad, amire a nettó a dolgozó bankszámlájára kerül, vagy minden, amit egy egyszemélyes vállalkozásnak be kell fizetnie.

Nézegettem ezt [link] de nem igazán sikerül kibogoznom, a nyugdíj és az egészségügyi járulék nincs benne, a kisadózókat én nem cégnek számítanám, hanem dolgozónak, stb.

2016. jan. 28. 02:53
 1/4 anonim ***** válasza:
Alaptörvény-ellenes lenne.
2016. jan. 28. 06:31
 2/4 Koplárovics Béci ***** válasza:
Ahhoz, hogy az állam adóbevétele kb ugyanannyi legyen, mint a mostani százalék alapú befizetéssel, nagyjából az átlagbérnek megfelelő adókat és járulékokat kellene kifizetni. A tavalyi bruttó átlagbér kb 245000Ft volt. Ennek az SZJA-ja (tavalyi 16%) 39200Ft. Az egyéb levonás 18,5%, azaz 45325Ft. Ez összesen közel 85000Ft. Azaz a tavalyi 105000Ft-os minimálbérből kemény 20000Ft maradt volna meg. Ezt valamennyire változtatja az egyszemályes vállalkozók adóbevételéből és az adókedvezményből befolyó összegek, de sokkal kevesebb biztos nem lesz.
2016. jan. 28. 07:58
 3/4 anonim ***** válasza:

A YouTube-on van számos videó arról hogy a világ közgazdászai hogyan tennék igazságosabbá az adózást és az elosztási viszonyokat. Egyrészt a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével. A jövedelemadót, de még az adóbevallást és az adószámot is pedig teljesen eltörölnék és helyette lenne az ÁFA. Vagyis kizárólag a vásárolt termékeken lenne adó.

Első hallásra az fordult meg a fejemben hogy a szocializmushoz hasonlóan bizonyára elbukna. De aztán ahogy részletezték, tényleg egy modern és emberibb világot hozhatna létre. Az teljesen bizarr hogy akár dolgozik valaki akár vállalkozik, adózással és annak minden adminisztrációjával foglalkozzék és ne a saját életével. Persze ahogy Magarország is számtalanszor bebizonyította, ezzel is vissza lehetne élni, mármint az állam részéről. De jól is lehetne csinálni.

2016. jan. 28. 09:49
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, Béci, nekem eszembe se jutott, hogy az átlagbérből is ilyen jól ki lehet számolni. A többieknek is köszi, hasznos volt, amit írtatok, csak nem ezt kérdeztem, természetesen én se értek egyet azzal, hogy ne a fizetés mértékéhez arányuljon valahogyan a közteherviselés.
2016. jan. 29. 03:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!