Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adóbevallás ilyen esetben?

Adóbevallás ilyen esetben?

Figyelt kérdés

Soha nem csináltam még adóbevallást, így elnézést ha nagyon alap dolgokat is megkérdezek.

A 2015-ös évben nem volt munkáltatótól származó jövedelmem, FHT-t kaptam regisztrált munkanélküliként. Tavaly eladásra került egy ingatlan, ami a nevemen volt, de az összeg egy részével még tartozik a vevő. Akkor a mostani adóbevallásnál kell majd jeleznem az eladást vagy mivel még nem lett teljesen kifizetve, ez majd csak valamikor 2016-ban történik meg, így majd a jövőéviben kell jeleznem és fizetnem az eladás utáni adót is?

Ha még soha nem csináltam adóbevallás, akkor kiküldik a borítékot vagy nekem kell igényelnem? Ha utóbbi, akkor hol tudom ezt megtenni? Milyen határidő(k) van(nak)?

Köszönöm annak, aki segít. Szülőt kérdeztem, de nem tudott segíteni (neki a NAV csinálja és anno más segített).

2016. jan. 22. 19:49
 1/1 anonim ***** válasza:

Az ingatlan értékesítése akkor adóköteles, ha keletkezik belőle jövedelem (haszon). Mivel nem tudom, hogy melyik évben került a birtokodba az ingatlan, mennyiért, és lakóingatlannak minősül-e, ezért válaszolni erre így nem tudok.

A bevallásokban mindig az adóévben megszerzett jövedelmeket kell feltüntetni. Ha egy szerződésben meghatározott összeget csak a következő évben kapod meg, akkor azt nem vesszük figyelembe, hiszen nincs tényleges pénzmozgás mögötte. Ha a következő évben kapod meg, akkor a következő évi bevalláshoz kell hozzácsapni, ha egyáltalán kell.

Vagy küldenek borítékot, vagy nem. Én már megkaptam. Jelezd a NAV felé telefonon, hogy X. Y. címre kérnél magánszemélyes bevallási csomagot, vagy bármelyik ügyfélszolgálatukon be tudod szerezni, valamint a honlapjukról is le lehet tölteni, ha tudod a menetét.

Határidő: 2016. május 20. Addigra kell elkészíteni, benyújtani és megfizetni késedelmi kamat mentesen az adót.

2016. jan. 26. 18:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!