Közeli hozzátartozó -szülő- autóját használhatom a munkahelyemen költségtérítés mellett, úgy mint ha a saját autóm lenne?
Új munkahelyem lesz, és saját autót kellene használni a területi munkához. Útnyilvántartás alapján az érvényes előírások mellett fizetnének utána költségtérítést (NAV üzemanyagár és fogyasztási norma, valamint 9Ft/km).
Nekem sajnos nincs autóm, és most venni sem tudok. A szüleim megengednék, hogy az övékét használjam, de nem tudom, hogy erre az esetre is azok a szabályok vonatkoznak, mint ha a saját tulajdonomat használnám.
Költségtérítés, adómentesség, stb.
Igen, használhatod!
Egy kölcsönadási szerződést kell írjatok az autó tulajdonosával. (ha kéri a munkáltató, be tudd mutatni).
Az én kérdésem sem kifejezetten csak a fizikális "használhatóságra" vonatkozott. A használatot gondoltam, hogy egy szerződéssel meg lehetne oldani.
Inkább az érdekelt volna, hogy "ugyan olyan szabályok mellett használhatnám-e mintha saját tulajdonú lenne". ???
Valahol azt olvastam, hogy a házastárs nevén lévő autó ugyanolyan feltételekkel használható, mint a saját néven lévő, de nálunk a párom nevén sincs autó.
Csak a szüleimtől való kölcsönkérés tudna működni.
Persze ez is csak akkor, ha ők sem kerülnének miatta hátrányos helyzetbe, és ha én is úgy számolhatnék el utána költségeket, mintha a sajátom lenne.
Nem, még üzemben tartóival sem.
Saját tulajdonú az a jármű, amely a magánszemély tulajdonában van, vagy általa zárt végű lízingbe vett, valamint a házastárs tulajdonát képező, illetve a házastárs által zárt végű lízingbe vett jármű is. Fontos, hogy nem tekinthető saját tulajdonú járműnek az a személygépkocsi, amelynek kizárólag az üzembentartója a magánszemély.
A munkáltató fizethet költségtérítést olyan esetben is, ha a magánszemély nem a saját tulajdonában lévő személygépkocsit használja hivatali-, üzleti célra, hanem pl. bérel egy autót, vagy szívességi használatba kap egy személygépkocsit a hivatali útjához. Ilyen esetben felmerült költségek megtérítésére is lehetőség van, de csak útnyilvántartás vezetése mellett, tehát a kiküldetési rendelvényre vonatkozó kedvezőbb szabályok már nem alkalmazhatók ilyenkor, a költségelszámolás lehetősége korlátozott.
Valamint ebben az esetben a magánszemélynek mindenképpen adóhatósági közreműködés nélküli bevallást kell beadnia, az autó tulajdonosának pedig cégautó-fizetési kötelezettsége keletkezik.
Nem akarok új témát indítani, ezért itt kérdezlek Titeket, hogy lássam jól értem-e a NAV oldalán olvasottakat.
Ha lenne saját autóm, akkor is a kiküldetési rendelvény szerinti költségelszámolást lenne célszerű alkalmazni az új munkahelyemen, mert a sima útnyilvántartás alapján történő elszámolás esetén mindenképpen cégautóadót is kellene fizetnem a saját kocsim használata miatt?
Akkor is, ha csak ugyanaz, a NAV által közzétett üzemanyagárral és fogyasztási normával kalkulált üzemanyagköltség, valamint 9Ft/km normaköltség kerülne elszámolásra, mint a kiküldetési rendelvénynél?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!