A home officban dolgozó területi képviselő munkavállaló hogyan kaphat költségtérítést, ha a saját autóját kell használnia a munkájához, és milyen útjai számítanak munkaútnak illetve munkábajárásnak?
Pl. adott egy munkavállaló, aki Érden lakik, a munkáltatója egy nyíregyházi cég. Munkaterülete pedig az egész ország területe, sok utazással, ügyfelek látogatásával.
A nyíregyházi központba havonta egyszer kell elutaznia.
Az otthonában dolgozik, ott végzi munkája irodai feladatait, a munkáltatójától kapott irodai eszközökkel.
A saját lakásáról indul az ügyfelekhez, és a nap végén is a lakásában fejezi be az irodai munkáit.
Nem túraterv szerint kell mennie az ügyfeleihez, és nem mindig ugyanazokhoz.
Pl. van amikor Érdről Pécsre kell mennie, majd tovább Nagykanizsára és utána Győrbe. Győrből vissza Érdre, az otthoni irodájába.
Minek számítanak a napi útjai?
Mi számít munkaútnak és mi munkába járásnak?
Milyen módon és milyen költségtérítést kaphat a munkáltatójától?
Ha az illető alkalmazotti jogviszonyban van a céggel, akkor kiküldetési rendelvényen vezesse az útjait, és az alapján saját gépkocsija munkáltató érdekében történő használatát el tudja számolni az adott kilométerek alapján.
A nyilvántartásból látni lehet, hogy nem a munkába jár be, hanem kiküldetésben van, tehát nem 9,- Ft/km lesz a költségtérítése, hanem a gépjármű fogyasztási normája szerinti elszámolás + 9,-/km amortizációs alapján.
Adó- és járulékmentes a dolog, de a kiküldetési rendelvény egy példányát meg kell őriznie az adó elévülési idejéig.
Köszönöm.
A kiküldetési rendelvény lényegében ugyanaz mint az útnyilvántartás? (A munkáltató útnyilvántatás vezetését kérte.)
Tudom, hogy formailag nem, és kifejezetten a költségelszámolási lehetőségek miatt kérdezem.
Ha kiküldetési rendelvényt vezet, akkor a napi útjait teljes egészében "munka célú" útnak számolhatja el?
(Valahol azt olvastam, hogy a napi utakból az otthontól az első ügyfélig, valamint az utolsó ügyféltől újra az otthonig megtett út munkábajárásnak számít.)
Ha a te válaszod jól értem, akkor kiküldetési rendelvény vezetése mellett minden munkautat, ténylegesen is munkaútnak lehet elszámolni, ami után teljes költségtérítés jár (üzemanyag +amortizáció).
A kiküldetési rendelvény nem ugyanaz, mint az útnyilvántartás, legalábbis az "adómegítélés" szempontjából nem.
Az adótörvény kizárólag a kiküldetési rendelvény alapján megtett utat engedi adó- és járulékmentesen kifizetni a dolgozónak. Ez az alapja annak, hogy az üzemanyagnorma, vagy - a cég és a dolgozó között megkötött írásbeli megállapodás alapján - átalányban legyen kifizetve a megtett út.
Erre az útnyilvántartást nem fogadják el.
Így már átláthatóbb számomra is. Köszönöm.
Tehát a home-officban dolgozó alkalmazottnak mindenképpen kiküldetési rendelvényt célszerű vezetni, mert:
- Csak így kaphat átalányt (üzemanyag norma, +9Ft/km amortizációs ktg.) a munka céllal megtett utakra,
- és így minden megtett út teljes egészében munkaútnak számít, függetlenül attól, hogy otthonról indul és oda megy vissza.
- Csak az így kapott költségtérítés után nem kell adót és járulékokat fizetni.
Jól értelmeztem a válaszodat?
Igen, csak az átalányt nem.
Az üzemanyagnorma szerinti és az átalány kétféle elszámolási mód. Hosszú lenne leírni, ezért belinkelek egy oldalt róla.
Hát itt eléggé egyértelműen le van írva, köszönöm.
Nálunk a cégnél azt mondták, hogy elég ha csak útnyílvántartást vezetek, és az alapján kifizetik a költségeimet. A főnököm gyakorlatilag ugyanazt mondta a költségtérítés számításával kapcsolatban, mint ami az általad beküldöt linken elérhető pdf. dokumentum I/1/a. pontjának a végén, "egyszerűbb" elszámolási formaként van leírva.
Konkrétan, az üzemanyag költségek kifizetése a futott km-ek alapján, az apeh oldalon közzétett üzemanyagár és az apeh által elfogadott gépkocsi fogyasztással (l/100km) számolva.
Plusz 9Ft/km az egyéb gépkocsi fentartással kapcsolatos költségekre.
A munkahelyemen csak azt nem mondták hozzá, hogy ez a költségtérítés olyan, mintha ez az összeget hozzácsapnák a fizetésemhez és adóznom is kell utána.
Ez az adózás dolog még most sem megy teljesen a fejembe, mert én ezt a összeget ki is kell fizessem üzemanyagra meg egyebekre, mert a kocsim se megy üzemanyag nélkül.
De ha kifizetem, akkor miért veszi a törvény úgy mintha a munkáltatótól kapott költségtérítés összege az bevétel lenne nálam? Nem értem.
Közben tovább kutakodtam az interneten és egy olyan apeh-es tájékoztatót is találtam, amibem még a cégautóadót is megemlítik fizetési kötelezettségként.
Idézem:
"Abban az esetben, ha a magánszemély a saját tulajdonban lévő személygépkocsi hivatali (üzleti) célú használatára tekintettel útnyilvántartás alapján költséget számol el, akkor számolnia kell azzal is, hogy a költségelszámolás miatt cégautóadó fizetésére kötelezett."
A cégnél ezt sem mondták. :(((
Persze az is lehet, hogy én egy régebbi apeh-es anyagot találtam.
Káosz van a fejemben.
A káoszt nem csodálom.
Kérd meg a főnöködet, hogy kiküldetési rendelvény alapján kaphasd a költségtérítést, aztán azzal utána nem kell bajlódni. Csak egy nyomtatvány beszerzése az egész a cég részéről. Ennél egyszerűbb nincs, és egyik félnek sem okoz fejtörést.
Győzd meg!!!!
Egyébként az útnyilvántartás alapján kapott "bevétel" után is van költségelszámolási lehetőség. Ezeket is ecseteli a belinkelt oldal leírása. Tehát 0-ra is ki tud jönni az adókötelezettség. De a kiküldetési rendelvénynél problémamentesebb nincs.
Köszönöm a sok hasznos infót.
Nálunk a 'főnök meggyőzése' sajnos nem megy egyszerűen. :)
Ez az útnyilvántartás vs. kiküldetési rendelvény kérdés sem új keletű. Állítólag már többször felvetették a régi 'utazós' kollégák.
Én sem vagok új a cégnél, de az elmúlt években csak otthon kellett dolgoznom, és csak irodai munkát végeztem. Idéntől viszont már telületre is kell mennem...
Nem egyszerű a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!