A pedagógusoknak is jár a távolléti díj a munka törvénye 55. § c. bekezdése esetén?
A munka tv-könyve (55.§, 294.§) kimondja, hogy várandóság ideje alatt a kötelező vizsgálatokra a kismama mentesül a munkavégzési kötelezettség alól.
Viszont csak fórumokban találtam meg - közvetlen törvényi hivatkozást nem -, hogy ilyenkor megilleti a munkavállalót távolléti díj illeti meg.
Arra meg főként nem találtam törvényi hivatkozást, hogy a pedagógus mindezt hogyan tudja érvényesíteni.
Ugyanis pedagógus vagyok, viszont a munkáltatóm azt mondja, ilyenkor nem kapok semmilyen díjazást.
Ez igaz?
Ha nem, akkor milyen tv-i hivatkozással tudnám ezt mégis kérvényezni. Azaz igazolni, hogy megillet engem.
Köszönöm.
Köszönöm.
Viszont hol tálalom meg, hogy ezért jár-e nekem díjazás?
Mert a KLIK azt mondja, jójó...adunk mentességet...igazolt a távollét..DE díjazás nem jár!
Köszönöm
Azért nem ad távolléti díjat, mert nem a munkaköröd miatt kell menned a terhességi vizsgálatokra. Vannak olyan munkakörök, ahol terhesség esetén jogszabályi előírások miatt kötelező különböző vizsgálatokat végeztetni. A te munkakörödben viszont lényegtelen, hogy terhes vagy-e, vagy sem, azaz nem a munkaviszonyra vonatkozó szabályok miatt kell a vizsgálatokra menned. Valamint feltétel az is, hogy a vizsgálaton való megjelenésre kizárólag csak munkaidőben legyen lehetőség. Valószínűleg esetedben ez sem áll fenn.
Vagy szabit veszel ki és kapsz fizetést, vagy élsz a lehetőséggel, hogy igazolt, de fizetetlen távolléten leszel, vagy munkaidőn kívül mégy az orvosi vizsgálatokra.
Kedves 2.
Nem értek veled egyet. A 2012. évi I. törvény
a munka törvénykönyv 55.§ (1) c) bekezdése leszabályozza:
"55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
c) a kötelező orvosi vizsgálata tartamára,"
és a 294.§-a elmondja mi számít kötelező orvosi vizsgálatnak:
"294. § (1)E törvény alkalmazásában
d) kötelező orvosi vizsgálat: az az orvosi vizsgálat, amelyen a munkavállalónak munkaviszonyra vonatkozó szabály előírása alapján részt kell vennie, ideértve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is"
Nem tudok olyan munkakörről, ahol a terhességi vizsgálat a munkakör miatt történne.
Illetve ha reggel 8-tól (azaz fél 8-tól) délután 4ig (16:00) bent tartózkodom az iskolába, akkor kérdem én: hol van olyan UH vizsgálat, ahol öt után is fogadnak? Vidék nincs. Főváros: oda is kell érni. Szóval nem tudom este megoldani.
Illetve a pedagógusok szabija teljes egészében lefedi a szüneteket, így nem tudok ebből sem kivenni.
Vagy egyszerűen egy pedagógus ne kerüljön áldott állapotba, mert akkor őt nem illeti meg semmi?
Kedves pedagógus!
Lényegtelen, hogy egyetértesz-e velem.
Te magad idézted a törvény idevágó részét:
"294. § (1)E törvény alkalmazásában
d) kötelező orvosi vizsgálat: az az orvosi vizsgálat, amelyen a munkavállalónak munkaviszonyra vonatkozó szabály előírása alapján részt kell vennie, ideértve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is"
Egyértelműen benne van: "a munkavállalónak munkaviszonyra vonatkozó szabály előírása alapján részt kell vennie, ideértve"
Azaz: a munkaviszonyra vonatkozó szabályok alapján előírt kötelező vizsgálatok (amik nem ugyanazok a vizsgálatok minden munkakörre) és IDEÉRTVE. Azaz: vannak vizsgálatok, amiket az egyes munkaköröknél csak akkor kell elvégeztetni, ha az illető munkavállaló várandós.
"Nem tudok olyan munkakörről, ahol a terhességi vizsgálat a munkakör miatt történne."
Gondolom nem ismered az összes munkakörhöz tartozó kötelező vizsgálatot, de még az összes munkakört se.
"akkor kérdem én: hol van olyan UH vizsgálat, ahol öt után is fogadnak?"
Pl: Tokajban az eü.központban csütörtöki napokon este 7-ig. UH-t is csinál, tapasztalat.
Mellesleg a kötelező orvosi vizsgálat esetében is csak a vizsgálathoz szükséges időre köteles mentesíteni a munkavégzés alól, nem egész napra.
Nyugodt lehetsz, a versenyszférában sem fizetik a terhességi vizsgálatok idejét.
"Vagy egyszerűen egy pedagógus ne kerüljön áldott állapotba, mert akkor őt nem illeti meg semmi?"
Ezt meg betudom a terhességgel járó hormonváltozásaidnak.
De lehet, hogy jobban járnál te is és a gyerekek is, ha elmennél táppénzre a terhességed alatt.
Már biztos táppénzen van:
# 2/5 Időpont ma 09:48
# 4/5 Időpont ma 11:31
Csak nem gyakorizik munkaidőben: ha reggel 8-tól (azaz fél 8-tól) délután 4ig (16:00) bent tartózkodom az iskolába,
(tehát bent kellett lennie az iskolábaN)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!