Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Magyarországi és romániai...

Magyarországi és romániai könyvelés közti eltérések?

Figyelt kérdés

A magyarországi aktuális számlatervre lennék kíváncsi, esetleg ha vannak pl elemi eltérések a könyvelési tételekben. Jelenleg Erdélyben tanulok Bank és pénzügyet, viszont egyetem után szeretnék Magyarországon elhelyezkedni, felkészülni és átállni a magyar számvitelre. Egy konkrét példával mutatom be, mire is volnék kíváncsi.

Pl: vállalatunk kifizeti bankszámláról a szállítóknak a tartozást, 1000 lej értékben, áfa 24%.

Romániai könyvelés alapján a számlaszámok:

401- szállítók

5121- bankbetét lejben

4427- előzetesen felszámított áfa

A tétel a következő:

401 = % 1240

5121 1000

4426 240

Ha bárki bármilyen tanulmányt/anyagot/leírást tudna mutatni vagy linkelni nekem, az nagyon nagy segítségemre lenne! Értelmetlen, blamálós és egyéb negatív kommentelők kérem kerüljenek.

2016. jan. 12. 16:50
 1/2 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, konkrét anyagot én nem tudok neked mondani, mert nem ismerem a ti számviteli szabályaitokat, de a felhozott példa így néz ki a mi könyvelésünkben:

Szállítói számla könyvelése:

T 5 (költségek) - K 454 szállítók

T 4661 (előzetesen felszámított áfa) - K 454 (szállítók)

A szállítói tartozás kifizetése:

T4541 (szállítók) - K3841 (Elszámolási betétszámla, Bank)

Csak kíváncsiság, a te példádban a bankszámláról miért csak a nettó érték kerül kifizetésre? És miért a kifizetéskor könyveled az áfát?

2016. jan. 13. 16:04
 2/2 A kérdező kommentje:

Én kérek elnézést, figyelmetlenül írtam le.

Vásárlás bejegyzése:

% = 401 1240 (szállító)

301 1000 (alapanyagok)

4426 240 (áfa)

Tartozás kifizetése bankszámláról:

401 = 5121 1240

Igazad van, nem kellett volna külön könyvelnem az áfát, eredetileg más példát szerettem volna írni, útközben javítottam át (ezekszerint nem teljesen).

De köszönöm a példád! :)

2016. jan. 14. 00:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!