Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Számlakiállításról kérdés?

Számlakiállításról kérdés?

Figyelt kérdés
Szeretnék egy számlát kiállítani, de nem dolgozom, nem vagyok vállalkozó, még adószámom sincs. Utánanéztem, ha kérek adószámot, 5 millió forintig adómentesen kiállíthatok számlát. Viszont azt nem tudom, hogy kell-e nekem majd emiatt bármiféle járulékot vagy akármit fizetni. Ha a kiállított számla nem éri el az 5 milliót akkor terhel engem bármiféle költség?
2015. nov. 28. 18:08
 1/5 anonim ***** válasza:
56%

Terhel. adószámos magánszemélyként csak a bevételed utána fizetsz adót és járulékot.

Ez függ attól, hogy mire akarsz kiállítani számlát, milyen tevékenységre, mert nem mindenre jó az adószámos magánszemély kategória sem, van amihez vállalkozói, vagy őstermelői kell mellé.

Alap esetben ha nincs főállásod, akkor havi 7.000 Ft körül van az eü hozzájárulás, és a bevételedből levonva a költségeidet (attól függően 10%-os költséghányadot, vagy tételes költségelszámolást alkalmazol-e) 27% EHOt- És 16% SZJA-t kell fizetned.

Amiről te beszélsz az alanyai adómentes kategória éves 6 millióig, ha nem leszel áfakörös, akkor él és csak az Áfa fizetésre vonatozik.

2015. nov. 29. 07:52
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Grafikai munkáért kellene számlát kiállítanom kb. 300.000 Ft összegért. Nem tudom, az számít-e, de külföldre.

Így akkor most mire számítsak?

Az áfakör nem igazán tudom, micsoda, de gondolom nem vagyok és leszek az, ha nem muszáj.

2015. nov. 29. 10:34
 3/5 anonim ***** válasza:

Ahhoz nem fog kelleni áfa. Így lehet alanyi adómentes a tevékenység.

Adószámot kell kiváltani a Nav-nál, a megfelelő tevékenységi körrel. Ha ez csak maga a tervezés része és nincs jelentős anyag költség vele, akkor lehet kérni 10%-os költséghányadot.

Kell egy megbízási szerződést kötni a megbízóval, beleírva a nevet és a kiváltott adószámot.

az adószámmal már lehet venni számlatömböt, vagy rendelni számlázó programot, de egy-két projekt miatt azért felesleges bajlódni annak is a bejelentéseivel.

A számlát nettó 300.000 Ft-ról kiállítani.

Ez esetben a 300.000 Ft 16% SZJA előlegét és a 27% Ehot kell befizetni, pontosabban a 300.000 Ft 90%-a után, vagyis összesen 116.100 Ft-ot. Ami marad, az a nettó jövedelem része (183.900 Ft).

Jövőre meg be kell írni SZJA bevallásba. Hozzátéve, hogy menni volt a költség és befizetett adóelőleg.

2015. nov. 29. 10:41
 4/5 A kérdező kommentje:

Ismét köszönöm!

Ez így nem igazán éri meg akkor, jobb lenne, ha nem kellene számlát kiállítanom, de a megbízónak szüksége van rá. Tudsz esetleg valami megoldást, hogyan lehetne elkerülni, hogy nekem mindenfélét fizetni kelljen az államnak?

2015. nov. 29. 11:12
 5/5 anonim ***** válasza:

Feketézésre nem foglak buzdítani, pláne hogy partnered is kéri számlaképességet.

Egyéni vállalkozóit lehetne még kiváltani a projekt idejére Kata-sként. Az főállásban havi 50 ezer, másodállásban havi 25 ezer forint járulékos, ha van bevételed, ha nincs.

Mivel nem vagy áfakörös, így bankszámlát nem kell fizetned, és nagyon könyvelésre sem lenne szükséged.

De 50.000 Ft, vagy 0-2% Helyi Iparűzési adót fizetni kell, iparkamarai regisztráció és bejelentkezés kelleni fog. esetleg egy egyszeri könyvelői díj, induláskor, 5-10 ezer ft között, hogy ne maradjon le semmi, amiért büntethetnek.

A projekt után meg megszüntetni esetleg az egyénit.

Itthon ilyen jogszabályok vannak. Ha nem tetszik, tudsz offshore céget alapítani, de az meg többe van, mint amit ezzel így meg tudsz keresni nettóban.

2015. nov. 29. 11:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!