Mennyi ÁFA vonatkozik egy számítógép alkatrészre?
Én úgy tudom, hogy 27%, de mikor elkezdtem vásárolgatni fel sem tűnt, hogy nem 27 hanem 20-27 százalék között dolgozgatnak.
Vissza tudom igényelni az ÁFA-t és mivel nem a leggazdagabb ember vagyok szeretnék minnél többet visszakapni. Példának okáért itt egy merevlemez:
Pillanatnyilag 14.976 Ft, nettó 11.792 ami nem 27%-ban különbözik hanem csak 22%-ban! (Ha magasabb lenne az ÁFA ugyan emellett az érték mellett akkor 5%-al többet kapnék vissza ami majdnem 100 ezres szintes elég sok.) Most akkor milyen áfakulcsok vannak érvényben az elektronikus eszközöknél? Nem is létezik 22%-os ÁFA...
27% az Áfa, egy kis segítség a számoláshoz a linkelt példádra:
11792 x 1,27 = 14976
27% az áfa.
Az áfa úgy jön ki, hogy:
például 100 forint a nettó ár. Akkor az ÁFA ennek 27%-a, vagyis 27 forint. A bruttó ár így 100+27=127 forint.
Az ÁFA értéke tehát a nettó árnak a 27%-a, nem pedig a bruttónak!
Ha a bruttó ár áfatartalmára vagy kíváncsi, akkor azt kiszámolhatod a fenti példa alapján: 127 forint a bruttó ár, ebből 27 forint az ÁFA, vagyis az áfa a bruttó ár 21,26%-a.
De ez nem azt jelenti, hogy más az áfa, mivel az áfakulcsot definíció szerint a nettó árra vonatkoztatva számoljuk.
A kander.hu-s linkednél 95 209 a bruttó ár, így a nettó ár az 95209/1,27=74968 forint. Az áfa pedig (a kettő különbsége): 20241 forint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!