Adóbehajtást hogyan tudom kikerülni?
27 éves vagyok. Apám elhagyott minket 25 éve (el is váltak), nem fizetett gyerektartást, és nem láttuk azóta (szerencsére, mert alkoholista volt), egy évig lakott nálunk bejelentve, a lakás nagyapámé nevén volt. Kereste a rendőrség a gyerektartás miatt, nem sokat tudunk az ügyről a kapcsolat teljesen megszakadt. Nagyapám meghalt, és anyukám nevére lett iratva a lakás.
Pár hónappal ezelőtt jött egy levél a nav-tól apámnak címezve, majd még egy. Mentek is a kukába. Tegnap ismét kaptam egy levelet, gondoltam felbontom:
Szeptember 14-én adóvégrehajtás céljából felkeresnek minket, és fel is tőrhetik a zárat ha nem vagyunk otthon, és lefoglalnak dolgokat...
Most erre mit lehet lépni? 12-től nászútra mentünk volna, és üres állna pont a lakás.
Ma felhívtam NAV-ot elmondtam mi a gondom, és mondta a nő, hogy majd visszahívnak, azóta semmi.
Hogy tehetnek ilyet? Mi közöm van egy vad idegen ember tartozásához, amikor be sincs jelentve? Esetleg magát bejelenthette? Miért nem keresi meg a rendőrség? Miért nem hagynak békén minket? Lehet, hogy már nem is él.
Nézd csak meg (önkormányzat-népesség-nyilvántartó) hogy esetleg mégis valamikor tudtotok nélkül bejelentkezett oda. Ma már nem szükséges a "már ott lakó" személyek írásos bele-egyezése, ha valaki bejelentkezik egy lakásba. Símán felvésik a nyilvántartásba, mint ott lakó személyt.
Persze ha nincs oda bejelentkezve, akkor kérj az önkormányzattól valamilyen igazolást erről, mert ezek szerint a nav-nak azt a címet adta meg, mint állandó lakcím.
Márpedig, ha nem tudod igazolni, hogy nem lakik ott, akkor a végrehajtók nem fognak neked hinni, és a végrehajtás megtörténik!
Szia! Ahogy az 1. írta: nézz utána a nyilvántartásban. Utána irány az APEH ügyfélszolgálat ahol elmondod, hogy ha másképp nem megy szeretnél egy nyilatkozatot tenni, hogy apádat ezer éve nem láttátok és kényszerkijelentést azonnal elkezded intézni, vagy bármi más kérelmet írj amit a NAV-os javasol. Azért érdemes bemenni az ügyfélszolgálatra, mert ott másnap megkapja a levelet akinek szól, egyébként meg postázhatod és várhatsz. Utána irány az önkormányzat, ahol kényszerkijelented apádat (2 tanú kell, aki aláírja, hogy apád X -1 és 3 között van, ha jól emlékszem - éve nem járt ott.
NAV levelet meg bárki nevére jön a Te címedre mindig olvass el (amennyiben megbízhatatlan, ráadásul elérhetetlen vagy ismeretlen az illető).
Ezzel együtt sem biztos, hogy szerencséd lesz, attól függ, kiadták-e külső cégnek a végrehajtást, mennyire gyorsan intézik, stb., stb.
Köszönöm a válaszokat.
Elmentem a népességnyílvántartóba, és NINCS BEJELENTVE, sőt meg se tudták mondani, hogy mikor lett kijelentve, mert csak 15 évnyire visszamenőleg tudják megnézni.
Ez esetben nincs joguk ott foglalni.
Kérdezd meg a NAV-ot, hogy mégis ezt hogy gondolták.
Köszönöm a válaszokat.
Holnap ismét Felhívom őket, mert hiába ígérték nem hivtak.
A dolog úgy működik, hogy a végrehajtó az adós bejelentett lakcímén, tartózkodási helyén, vélt tartózkodási helyén jogosult eljárni.
Vélt tartózkodási hely akár egy beadott bevallásban feltüntetett cím is lehet.
Nincs miért parázni. A végrehajtó kimegy, jegyzőkönyvbe mondjátok, hogy nem él ott, nincs ott semmilyen vagyona. Aláírjátok, aztán kész. Ennyi.
Ezek után fogja a rendőrséggel kerestetni a NAV. Természetesen nálatok kezdik (lehet, hogy éjjel, vagy hajnalban), leellenőrzik, hogy tényleg igaz, amit mondtatok.
Ha nem vagy otthon, akkor hagynak egy helyszínre értesítést másik időpontra a postaládában. Arra is tudsz később írásban reagálni, és lehet, hogy az alapján már nem zargatnak. Ha mégis, akkor az első pont lép életbe. Jegyzőkönyvbe mondod a tényeket.
Nem kell meglepődni, ha még egy darabig apukád nevére érkeznek a NAV-tól levelek, ők kénytelenek oda postázni, amíg nem találják meg. "Elköltözött" jelzéssel vissza kell fordítani a küldeményt.
Keresd meg a végrehajtót személyesben, aki az értesítést küldte. Gondolom van meghívó, egyéb irat a tervezett esküvőről, a nászútra lefoglalt szállásról, stb. stb. Vidd magaddal ezeket, és egyrészt mondd el neki, hogy nézzen utána a népesség-nyilvántartóban, hogy a papa oda sohasem volt bejelentve, másrészt ha mégis ki akar menni hozzátok, tegye át az időpontot!!!
Ne telefonon intézd, kotord ki a címét, és menj oda személyesen!!!
Értse meg, érezze, tudjon róla, hogy ha nem vagytok otthon, és mégis feltöri a lakást, nagyon megbánja! Őneki kötelessége meggyőződni arról, hogy akit keres, azt azon a címen hivatalosan megtalálja-e??? Csak úgy, hogy odamegyek és foglalok valahol, mert valaki egy nyomtatványra beírt egy lakcímet...ez nem így megy!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!