Tényleg ennyi pénzt levonhatnak egy diákmunkástól?
1 hónap diákmunkára vettek fel,július 10-től augusztus 10-ig.A munkaszerződésben 52500 forint állt,ma készhez kaptam a fizetést,azt mondták a teljes augusztus 10-ig szóló fizetést kaptam meg,de a papíron teljes öszegként 34239 ft áll.Linkelek egy képet a papírról,egyrészt az érdekelne,hogy tényleg ennyi pénzt levonhatnak-e,és hogy miért írtak jóval kevesebbet rá,mint ami a munkaszerződésben állt?Amúgy a 4 példányból én egyet se kaptam a szerződésről.
Ez a papír azt jelenti, hogy bruttó 34239 ft-ot kerestél (NEM 52,500-at!).
Ebből a bruttó összegből levonják az adót, így te kézhez 22400 ft-ot fogsz kapni.
Amit nem értek, hogy elvileg diákmunkából csak SZJA-t kéne vonni tudtommal, ez olyan, mintha nem diákmunkásként alkalmaztak volna, hanem rendes munkaerőként.
Ez nem diákszövetkezetes munka amiből csak SzJA előleget kell vonni, hanem a kormány új diákmunka programja a diákok önkormányzati foglalkoztatására.
Abból nemcsak SzJAt, hanem járulékokat is kell vonni.
Munkaszerződésbe nem írhat olyat, hogy diákmunkás, nincs olyan munkakör és FEOR szám.
A személyi alapbérnél meg ott van, hogy július 10-től július 31-ig számfejtettek.
Azért írtak kevesebbet, mert nem teljes hónapra kaptad ezt a fizetést.
Kézhez a törthavi nettó fizetésed kaptad (az adó és a járulékok levonása utáni összeget)
Semmi gond az elszámolással, nem teljes hónapot dolgoztál, tehát időarányosan jár a bér is.
Egy diák nem csak iskolaszövetkezeten keresztül vállalhat munkát, hanem bármilyen más jogviszonyban is.
A jogviszony jellege határozza meg, hogy milyen kötelező levonások vannak a bruttó bérből.
Te "sima" dolgozó vagy, "munkaviszonyban", és a levont járulékok által ugyanazok a jogok és ellátások illetnek meg, mint egy hasonló - de nem diák - munkavállalót.
A diákszövetkezeten keresztüli munkavégzésnél "csak" SZJA-előleget vonnak, de adott esetben más ellátásra stb. nem is használható.
Neked már van fél hónapnyi szolgálati időd a nyugdíjhoz, míg nekik nincs... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!