Ha egy hónapra nem fizetem be a TB-t, azt utólag behajtják rajtam?
"Jo régi kérdés, de leírom : van egy 45 napos türelmi idő, amit nem kell fizetni."
Igen, van egy MAXIMUM 45 napos passzív időszak, de ez pont nem a kérdező történetére vonatkozik.
A biztosítási jogviszony megszűnését követően annyi napig nem kell fizetni egészségügyi szolgáltatási járulékot, ahány napig a biztosítási jogviszony fennállt, de maximum 45 napig. Ha például a munkaviszonyod (ez is biztosítási jogviszonynak számít) 9 napig állt csak fenn, akkor annak megszűnését követő 9 napig nem kell fizetned járulékot, ha 32 évig állt fenn, akkor 45 napig nem kell fizetned járulékot.
"...magamnak fizetem a TB-m. Jövő hónaptól lesz állásom, és úgy gondoltam, megkockáztatom, hogy erre a hónapra már nem fizetem be..."
Itt nem beszélhetünk biztosítási jogviszonyról, mivel már 5 hónapja nincs neki, és közben már fizette is maga után a járulékot. Mivel ezt addig kell fizetnie, amíg nem "lesz új állása", ezért a kockáztatni szándékozott hónapra is fizetnie kellene. Tehát ha nem teszi meg, a NAV behajtja rajta visszamenőleg. Ha munkát vállal, annyival lesz könnyebb a NAV dolga, hogy jövedelem-letiltásból sitty-sutty megtérül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!