Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ti mit tanácsolnátok? Adjam...

Ti mit tanácsolnátok? Adjam be az adóbevallásomat késve vagy inkább ne is adjam be?

Figyelt kérdés
Külföldi vagyok (itt kollégista), de múlt évben kb 2 hónapot dolgoztam diákszövetkezet által. Egy ideig azt sem tudtam, hogy nekem is kell készítenem adóbevallást. Azután azt hittem, május végéig kell beadnom, pénteken tudtam meg, hogy 20.-án. Mondanátok saját példákat az esetre?

2015. máj. 26. 12:35
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

2014 év végén novemberben értesített a NAV, hogy "elfelejtettem " 2013-ban egy másfél hónapos kft ügyvezetői állásból származó hazai jövedelmem bevallani nekik. Így utólag megtettem, nem büntettek meg.

Idén már időben leadtam, mivel rendszeres egyéb jövedelemem is volt itthonról a külföldi mellett.

2015. máj. 26. 12:38
 2/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszod. :)
2015. máj. 26. 12:40
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
inkább add le késve
2015. máj. 26. 12:41
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Add be. Kapsz büntetőkamatot és kész.

Én anno 2007-ben dolgoztam nyáron diákmunka címszó alatt 2 hónapot. Adót is levonták utánam rendesen, be voltam jelentve.

Hát, 2008-ban elfelejtettem adót benyújtani, pedig előtte is dolgoztam már diákmunka címszó alatt.

Lényeg a lényeg, hogy pár évvel később (2013-ban) lakást akartam venni és ehhez nem csak az OEP-től kellett igazolás, hanem a NAV-tól is egy 0-ás ig.

Az OEP simán ment, mert 2008. júliusától főállásban dolgoztam már, de a NAV-os abszolút nem.

Ott "fenn akadtam" és közölte az ügyintéző, hogy amíg nem adom be a 2007-es évről az adómat, addig nem adnak ki igazolást.

Na, gyorsan be lett adva, anyukám megcsinálta (egyébként mindig ő készíti mióta csak dolgoztam suli mellett) és megkaptam a 0ás igazolásom.

A poén csak az volt, hogy a végén még én kaptam vissza a NAV-tól 13 ezer forintot és egy cent büntető kamatot nem kellett fizetnem.

Viszont, a NAV-os nő valami elévülési időről is beszélt, de mivel nekem kellett az igazolás, így nem volt időm "kivárni".

Szerintem, ha nem akartam volna lakást venni, akkor ki se derül, hogy elfelejtettük adót készíteni egy évben.

Ugyanis, engem a kutya se értesített soha. Mondjuk a NAV-nak nem szokása amúgy sem senkit zaklatni, csak küldi a bírságot, ha olyan a helyzet. :)

2015. máj. 26. 12:42
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm :)
2015. máj. 26. 12:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!